Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou rizika, když neaktualizuji software na svém serveru?

Jaké jsou rizika, když neaktualizuji software na svém serveru?

Zajímalo by mě, co se vlastně může stát, když se rozhodnu neaktualizovat software na svém serveru? Mám na mysli nejen operační systém, ale i různé aplikace, které na serveru běží. Vím, že aktualizace jsou důležité, ale někdy se mi zdá, že je to jen ztráta času a snažím se to odkládat. Hlavně mě zajímá, jestli je to riskantní v souvislosti s bezpečností, nebo jestli můžu narazit i na jiné problémy. Například co když nebudu mít nejnovější verzi nějakého programu? Může se stát, že mi to způsobí problémy s kompatibilitou? A co ty známé bezpečnostní chyby? Je pravda, že starší verze softwaru bývají častěji terčem útoků? Jaké konkrétní hrozby bych měl mít na paměti? Občas slyším o kybernetických útocích a ransomwarech, ale přivedlo mě to k úvaze, jestli se to opravdu netýká i mě jako prostého majitele serveru. Zkušenosti ostatních by mi mohly opravdu pomoci pochopit, jaká rizika plynou z neaktualizování softwaru. Co si myslíte vy? Jaké máte zkušenosti s aktualizacemi a jaké problémy vám přinesly jejich absence?

167 slov
1.7 minut čtení
12. 10. 2022
Kristýna Musilová

Pokud neaktualizuješ software, tak riskuješ hodně. Starší verze operačních systémů a aplikací mají známe zranitelnosti, které mohou útočníci snadno využít. Může se ti stát, že ti někdo hackne server a ztrácíš data nebo něco horšího, jako ransomware, kde tě pak vydírají za prachy. Dál je tu problém s kompatibilitou – nové funkce nebo změny v jiných aplikacích nemusí běžet na starších verzích, což ti zkomplikuje práci. Taky můžeš mít problémy s podporou, protože když něco nejde a ty máš starou verzi, může ti nikdo nepomoci. Nakonec, i když to teď vypadá jako ztráta času, dlouhodobě se ti vyplatí aktualizovat, než pak řešit průšvihy. Věř mi, prevenci je lepší mít než se pak divit, co se stalo.

116 slov
1.2 minut čtení
24. 11. 2024
Karel Žák

Když neaktualizuješ software na serveru, můžeš se dostat do pěkného průšvihu. Za prvé, bezpečnostní chyby jsou asi největší problém. Často se stává, že útočníci využívají známé zranitelnosti ve starších verzích softwaru, takže pokud máš zastaralou verzi, jsi jako na talíři. Může ti to způsobit únik dat, ztrátu citlivých informací nebo dokonce kompletní převzetí serveru. Ransomware a další malware si obvykle vybírají snadné cíle a starý software je ideální terč.

Další věc je kompatibilita s novějšími aplikacemi nebo službami. Když máš starou verzi nějakého programu, může se ti stát, že nebudou fungovat nové funkce nebo rozšíření, a někdy i samotné aplikace mohou přestat být podporované. To tě může dostat do situace, kdy budeš muset celý systém přeinstalovat nebo investovat čas do hledání alternativ.

Takže jo, neaktualizování software může vypadat jako bezvýznamná věc, ale ve skutečnosti to s sebou nese spoustu rizik, které se ti v budoucnu mohou pěkně vymstít. Lepší je si nastavit pravidelný plán aktualizací a mít klid na duši.

158 slov
1.6 minut čtení
30. 11. 2024
Martina Koubová

Když neaktualizuješ software na serveru, tak si v dost velkým průšvihu. Zejména u operačního systému a aplikací, tam jsou bezpečnostní díry, který útočníci rádi využívají. Starý software má často známý zranitelnosti, takže jsi pro hackery jako otevřená kniha. Ransomwarem se můžeš dostat do problémů, protože když máš zastaralou verzi, může ti to klidně znemožnit přístup k datům nebo je úplně ztratit. Navíc můžeš narazit na problémy s kompatibilitou – novější aplikace můžou očekávat něco, co ty nemáš. Na konci dne se ti to může pěkně prodražit, když se ti to rozpadne pod rukama. Takže fakt neodkládej aktualizace, i když se ti zdají jako ztráta času. To se ti pak vrátí jako bumerang.

112 slov
1.1 minut čtení
4. 11. 2024
Andrea Kočová
Serverovny.cz/Články/Bezpečnost serverů
Proč jsou aktualizace softwaru klíčové pro bezpečnost serverůZajímavý pohled na to, proč jsou pravidelné aktualizace softwaru nezbytné pro bezpečnost serverů a jak ovlivňují jejich ochranu před kybernetickými hr...
1000 slov
10 minut čtení
30. 12. 2021
Ing. Andrea Veselá, MBA
Přečíst článek
Podobné otázky