Jaké jsou rizika, když neaktualizuji software na svém serveru?
Zajímalo by mě, co se vlastně může stát, když se rozhodnu neaktualizovat software na svém serveru? Mám na mysli nejen operační systém, ale i různé aplikace, které na serveru běží. Vím, že aktualizace jsou důležité, ale někdy se mi zdá, že je to jen ztráta času a snažím se to odkládat. Hlavně mě zajímá, jestli je to riskantní v souvislosti s bezpečností, nebo jestli můžu narazit i na jiné problémy. Například co když nebudu mít nejnovější verzi nějakého programu? Může se stát, že mi to způsobí problémy s kompatibilitou? A co ty známé bezpečnostní chyby? Je pravda, že starší verze softwaru bývají častěji terčem útoků? Jaké konkrétní hrozby bych měl mít na paměti? Občas slyším o kybernetických útocích a ransomwarech, ale přivedlo mě to k úvaze, jestli se to opravdu netýká i mě jako prostého majitele serveru. Zkušenosti ostatních by mi mohly opravdu pomoci pochopit, jaká rizika plynou z neaktualizování softwaru. Co si myslíte vy? Jaké máte zkušenosti s aktualizacemi a jaké problémy vám přinesly jejich absence?