Jaký je rozdíl mezi firewallem a IDS/IPS?
V poslední době jsem hodně přemýšlel o zabezpečení serverů a vůbec všech těch technologií, co používáme, abychom ochránili naše data a sítě. Narazil jsem na termíny jako firewall a IDS/IPS, ale nějak mi není jasné, kde je přesně ten rozdíl. Vím, že firewally mají za úkol bránit neautorizovanému přístupu k síti, ale co přesně dělají IDS a IPS? Oba tyto systémy se nějakým způsobem podílejí na ochraně, ale jak se vlastně liší ve svém fungování? Je to tak, že firewall jen blokuje přístup, zatímco IDS a IPS analyzují provoz a hledají vzory útoků? Jak moc důležité jsou tyto technologie v moderní serverové infrastruktuře? Vím, že existují různé typy firewallů – softwarové a hardwarové – ale co IDS a IPS? Mohou být součástí stejného systému, nebo fungují jinak? Potřebujeme obojí pro efektivní zabezpečení našich serverů, nebo stačí mít jen jeden z těchto systémů? Jsem si vědom toho, že zabezpečení je klíčové pro každého administrátora a chtěl bych se dozvědět víc. Takže pokud byste mi mohli objasnit tyto pojmy a jak spolu souvisí v kontextu ochrany serverů a sítě, byl bych moc vděčný.