Serverovny.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi firewallem a IDS/IPS?

Jaký je rozdíl mezi firewallem a IDS/IPS?

V poslední době jsem hodně přemýšlel o zabezpečení serverů a vůbec všech těch technologií, co používáme, abychom ochránili naše data a sítě. Narazil jsem na termíny jako firewall a IDS/IPS, ale nějak mi není jasné, kde je přesně ten rozdíl. Vím, že firewally mají za úkol bránit neautorizovanému přístupu k síti, ale co přesně dělají IDS a IPS? Oba tyto systémy se nějakým způsobem podílejí na ochraně, ale jak se vlastně liší ve svém fungování? Je to tak, že firewall jen blokuje přístup, zatímco IDS a IPS analyzují provoz a hledají vzory útoků? Jak moc důležité jsou tyto technologie v moderní serverové infrastruktuře? Vím, že existují různé typy firewallů – softwarové a hardwarové – ale co IDS a IPS? Mohou být součástí stejného systému, nebo fungují jinak? Potřebujeme obojí pro efektivní zabezpečení našich serverů, nebo stačí mít jen jeden z těchto systémů? Jsem si vědom toho, že zabezpečení je klíčové pro každého administrátora a chtěl bych se dozvědět víc. Takže pokud byste mi mohli objasnit tyto pojmy a jak spolu souvisí v kontextu ochrany serverů a sítě, byl bych moc vděčný.

181 slov
1.8 minut čtení
12. 11. 2023
Zdeněk Koutný

Firewalls, IDS a IPS jsou všechny důležité prvky v zabezpečení sítě, ale mají různou roli. Firewall primárně blokuje nebo povoluje provoz na základě nastavených pravidel. Funguje jako brána mezi vaší sítí a zbytkem internetu, takže zabraňuje neautorizovanému přístupu. Na druhou stranu IDS (Intrusion Detection System) detekuje a hlásí podezřelou aktivitu, zatímco IPS (Intrusion Prevention System) jde o krok dál a také se pokouší automaticky blokovat útoky. Takže, IDS je spíš pasivní, zatímco IPS je aktivní obranný mechanismus. Můžeš mít firewally s integrovanými IDS/IPS funkcemi, což je běžné u moderních zařízení. Je dobré mít obě technologie – firewall pro základní ochranu a IDS/IPS pro monitoring a reakci na hrozby. Bez těchto systémů bys měl mnohem větší šanci na úspěšný útok na tvé servery.

122 slov
1.2 minut čtení
5. 11. 2022
Eliška Švandová

Takže, rozdíl mezi firewallem a IDS/IPS je v tom, že firewall primárně blokuje nebo povoluje síťový provoz na základě pravidel, zatímco IDS (Intrusion Detection System) a IPS (Intrusion Prevention System) slouží k detekci a prevenci útoků tím, že analyzují provoz. IDS prostě monitoruje a hlásí podezřelé aktivity, ale nezasahuje, zatímco IPS dokáže aktivně reagovat a blokovat hrozby.

Firewally většinou pracují na okrajích sítě, aby chránily před neautorizovanými přístupy, zatímco IDS/IPS se zaměřují na vnitřní provoz a hledají vzory chování útoků. Takže ano, oba jsou důležité v moderním zabezpečení serverů.

Co se týče implementace, můžeš mít součástí svého firewallu i funkce IDS nebo IPS, nebo je nasadit jako samostatné zařízení. Ideální je mít kombinaci všech tří pro maximální ochranu. V dnešní době, kdy útoky jsou stále sofistikovanější, je lepší se nespokojit jen s jedním typem zabezpečení.

135 slov
1.4 minut čtení
31. 7. 2022
Libor Hroch
Serverovny.cz/Články/Servery a bezpečnost
Firewall vs. IDS/IPS: Které řešení je pro vaši serverovou infrastrukturu lepší?Podrobný pohled na porovnání firewallů a IDS/IPS systémů, jejich výhody, nevýhody a to, jak vybrat to pravé řešení pro vaši serverovou infrastrukturu.
1000 slov
10 minut čtení
15. 9. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky