Serverovny.cz/Fórum/Co je lepší pro ochranu serveru: firewall nebo IDS/IPS?

Co je lepší pro ochranu serveru: firewall nebo IDS/IPS?

Zdravím všechny, mám otázku ohledně zabezpečení serverů. Čím víc se o to zajímám, tím víc jsem zmatený z různých pojmů a technologií, které se používají k ochraně serverů. Moje otázka se týká především toho, co je vlastně lepší pro ochranu serveru - jestli použít firewall nebo IDS/IPS. Vím, že firewall blokuje nežádoucí spojení a chrání před útoky zvenčí, ale co ten IDS/IPS? Jaká je vlastně jejich funkce? Je možné je používat dohromady, nebo se to považuje za zbytečné? Připadá mi, že každý nástroj má své výhody a nevýhody, ale co opravdu funguje v praxi? Musím říct, že mě zajímá i to, jak snadno se tyto technologie implementují do stávající infrastruktury. Jaké máte zkušenosti vy? Měli jste někdy problémy s jedním nebo druhým řešením? Které z těchto dvou přístupů byste doporučili pro malé servery, které provozuji? Díky moc za všechny rady!

140 slov
1.4 minut čtení
8. 6. 2022
Luboš Odehnal

Firewall a IDS/IPS mají každý svou roli, takže to není otázka co je lepší, ale co je lepší pro tvoji konkrétní situaci. Firewall ti blokuje nežádoucí provoz, což je základní ochrana. Na druhou stranu, IDS (Intrusion Detection System) a IPS (Intrusion Prevention System) sledují síťový provoz a dokážou detekovat podezřelé aktivity nebo útoky, což ti může poskytnout další úroveň zabezpečení.

Můžeš je klidně kombinovat, firewall jako první obranná linie a IDS/IPS jako dodatečný monitoring. V praxi spousta lidí používá obojí, protože to zvyšuje celkovou úroveň ochrany. Co se týká implementace, tak záleží na tom, jaký systém už máš a co používáš. Pro malé servery by to mohlo být trošku náročnější na nastavení, ale určitě se to vyplatí pro lepší zabezpečení. Z vlastní zkušenosti bych řekl, že mít dobrý firewall je základ, ale IDS/IPS ti může pomoct zachytit věci, které bys jinak přehlédl.

142 slov
1.4 minut čtení
15. 10. 2023
Marek Škoda

Oba tyto nástroje mají svoje místo v zabezpečení serveru. Firewall je skvělý na blokování nežádoucího provozu a zajišťuje základní ochranu před útoky zvenčí tím, že filtruje připojení na základě pravidel. Na druhou stranu IDS (Intrusion Detection System) a IPS (Intrusion Prevention System) se zaměřují více na monitorování a analýzu provozu. IDS hlásí podezřelé aktivity, zatímco IPS může dokonce aktivně zasáhnout a zablokovat útoky. Takže pokud chceš komplexní ochranu, ideální je používat obojí – firewall pro blokaci a IDS/IPS pro detekci a reakci na hrozby. Co se týče implementace, většinou záleží na konkrétním řešení, ale dneska už existují snadno použitelné systémy i pro menší servery, které se dají rychle zapojit do stávající infrastruktury. Zkušenosti se liší, ale kombinace obou systémů většinou přináší lepší výsledky. Drž se toho a budeš mít šanci ochránit svoje servery lépe.

134 slov
1.3 minut čtení
30. 11. 2023
Vladimír Rada
Serverovny.cz/Články/Servery a bezpečnost
Firewall vs. IDS/IPS: Které řešení je pro vaši serverovou infrastrukturu lepší?Podrobný pohled na porovnání firewallů a IDS/IPS systémů, jejich výhody, nevýhody a to, jak vybrat to pravé řešení pro vaši serverovou infrastrukturu.
1000 slov
10 minut čtení
15. 9. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky