Serverovny.cz/Fórum/Jaký je nejlepší nástroj pro monitoring serverů?

Jaký je nejlepší nástroj pro monitoring serverů?

Když se bavíme o monitorování serverů, tak si říkám, jaký vlastně existuje nejlepší nástroj na trhu? Vím, že jich je spousta, ale každý má své pro a proti. Mám na mysli nástroje jako Prometheus, Zabbix nebo třeba Nagios. Jaké máte zkušenosti s nimi? Je lepší mít něco open-source nebo raději komerční řešení? Jako začátečník se cítím trochu ztracený v tom množství možností. Zajímalo by mě, co byste doporučili pro menší serverovou infrastrukturu, kde bych mohl sledovat výkon a dostupnost serverů, ale zároveň aby to nebylo příliš složité na nastavení. Jaké funkce by měl mít ideální monitoring? Nechci se do toho zabořit až po uši a pak zjistit, že jsem si vybral špatně. Také by mě zajímalo, jaké jsou náklady na tyto nástroje, pokud bych se rozhodl pro nějakou komerční variantu. Jak často byste doporučili provádět monitoring a co všechno bych měl sledovat? Jsem zvědavý na názory lidí, kteří se tímhle zabývají delší dobu a mají nějaké osvědčené tipy na efektivní monitoring serverů.

162 slov
1.6 minut čtení
21. 4. 2022
Miroslava Černá

Když se bavíme o monitorování serverů, tak pro menší infrastrukturu bych asi doporučil Zabbix nebo Prometheus. Zabbix je dost uživatelsky přívětivý a má spoustu funkcí, jako je sledování výkonu a dostupnosti, a navíc je open-source, což je super pro začátečníky. Prometheus je taky výborný, zvlášť pokud plánuješ pracovat s kontejnery a Kubernetes. Ale může být trochu složitější na nastavení.

Komerční nástroje jako Datadog nebo SolarWinds můžou nabídnout skvělou podporu a snadnější nastavení, ale jsou dražší. Záleží na rozpočtu.

Ideální monitoring by měl mít notifikace, dashboardy a možnosti reportování. Co se týče četnosti, tak záleží na důležitosti serverů, ale většinou stačí každých pár minut. Sledovat bys měl CPU, RAM, disk a síťový provoz. Drž se jednoduchosti, než se do toho víc ponoříš.

122 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Andrea Havlíková

Takže co se týče monitorování serverů, fakt je jich spousta a každý má něco do sebe. Já osobně bych doporučil Zabbix na menší servery, je to open-source a relativně snadno se nastavuje. Prometheus je zase super pro metriky a má dobrou integraci s Kubernetes, ale může být složitější na začátek. Nagios je už starší kousek, ale spolehlivý, akorát grafy a vizualizace tam nejsou nic moc.

Když se rozhoduješ mezi open-source a komerčními řešeními, tak open-source ti dá větší svobodu a nemaš předplatný. Komerční verze jako Datadog nebo New Relic bývají sice robustnější a mají víc funkcí, ale za cenu, což může být problém pro menší infrastrukturu.

Co sledovat? Určitě CPU, RAM, diskový prostor, dostupnost služeb. Jak často? Záleží na potřebách, ale tak každých 5 minut je asi rozumné pro většinu věcí. A jestli nechceš složitosti, prostě začni s něčím jednoduchým jako Zabbix nebo i něco jako UptimeRobot pro základní monitoring dostupnosti. Vždycky můžeš pak přidat víc funkcí jak porosteš.

157 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Adéla Košťálová
Serverovny.cz/Články/Monitoring serverů
Nejlepší nástroje pro monitoring serverů: Srovnání a doporučeníObjevte nejefektivnější nástroje pro monitoring serverů, jejich výhody a nevýhody, a získejte doporučení pro různé scénáře.
1000 slov
10 minut čtení
18. 6. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky