Serverovny.cz/Fórum/Mám server, který neustále přehřívá. Co s tím můžu dělat?

Mám server, který neustále přehřívá. Co s tím můžu dělat?

Mám problém se svým serverem, který se neustále přehřívá a já nevím, co s tím. V poslední době jsem si všiml, že teplota procesoru a dalších komponentů stoupá na alarmující úrovně, což mě opravdu znepokojuje. Server je sice umístěný v serverovně, ale i tak to vypadá, že ventilace tam není ideální. Zkoušel jsem zkontrolovat, jestli jsou všechny ventilátory funkční a jestli nejsou nějaké prachové usazeniny, ale i tak se to nezlepšilo. Možná by stálo za to zjistit, jestli mám dostatečné chlazení pro všechny součástky? Uvažoval jsem o přidání dalších chladičů nebo výměně stávajících za výkonnější modely, ale nejsem si jistý, jestli je to vůbec řešení. Je také možné, že by pomohlo umístit server do nějaké jiné části budovy, kde je více vzduchu? Další věc, co mě napadá, je zkontrolovat zatížení serveru a zjistit, jestli není příliš přetížený. Může mít také vliv na přehřívání nastavení BIOSu nebo dokonce samotný operační systém? Vím, že existují různé metody sledování teploty a výkonu komponentů, ale jaké byste doporučili? A co třeba použití vodního chlazení místo klasických chladičů? Vím, že to může být drahé řešení, ale chtěl bych vědět, zda to stojí za to. Budu vděčný za jakékoli tipy nebo rady ohledně toho, jak řešit problém s přehříváním serveru a co všechno bych měl zvážit.

210 slov
2.1 minut čtení
22. 5. 2024
Pavla Adámková

Tak s tím přehříváním to fakt není sranda, hlavně pokud máš server v produkci. Zkusil bych nejdřív zkontrolovat, jaký máš airflow v serverovně. Jestli tam není nějaká překážka, co brání cirkulaci vzduchu. Pokud je tam prach, tak ho pořádně vyčisti. Měl bys mít i dobré teplotní senzory, takže koukni na monitoring, jestli se ti neděje něco neobvyklého s procesorem nebo grafikou.

Když máš ventilátory ok, tak zkus zjistit, jestli není server přetížený. Možná běží nějaké procesy na pozadí, co ti to žerou výkon a tím i zvyšujou teplotu. Co se týče chlazení, klidně přidej další ventilátory nebo je vyměň za silnější – většinou to pomůže. Vodní chlazení může bejt fajn, ale je to drahý a chce to víc údržby. Pokud je to možné, tak zkus server přesunout na chladnější místo s lepší ventilací. V neposlední řadě si prohlídni BIOS nastavení – někdy můžeš doladit profily pro chlazení a nastavit to tak, aby se ventilátory zapínaly dřív.

Myslím, že bys měl začít s těmito základními kroky a uvidíš, co se zlepší.

168 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Věra Havelková

Když se ti server přehřívá, tak zkus pár věcí. Zkontroluj, jestli máš dostatečný průtok vzduchu – můžeš přehodit ventilátory nebo je upgradovat na silnější. Taky nezapomeň na prach, i malá vrstva ho může dost zpomalit. Pokud je to možné, zkus se podívat na umístění serveru, jestli není v nějakém horkém koutě bez dobré cirkulace vzduchu. Případně by pomohlo monitorovat zatížení procesoru a dalších komponentů, jestli nejsou přetížené. Můžeš na to použít nějaký software pro sledování teploty jako HWMonitor nebo AIDA64. Co se týče BIOSu, tak tam zkontroluj nastavení chlazení a otáčky ventilátorů. Vodní chlazení je sice efektivní, ale fakt drahé a složitější na instalaci. Takže pokud to není úplně nutné, radši se drž klasických chladičů a zlepšuj airflow v serverovně.

120 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Jakub Havlíček
Serverovny.cz/Články/Opravy a údržba serverů
Jak diagnostikovat a opravit problémy s přehříváním serverů?Průvodce diagnostikou a opravou problémů s přehříváním serverů, včetně kontrolních bodů a doporučených řešení pro efektivní správu serverové infrastru...
1000 slov
10 minut čtení
30. 7. 2021
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky