Serverovny.cz/Fórum/Jak zjistit příčinu přehřívání serveru?

Jak zjistit příčinu přehřívání serveru?

Mám problém se svým serverem, který se mi začal přehřívat, a vůbec nevím, co to může způsobovat. Zkoušel jsem různé věci, ale pořád jsem bezradný. Můžete mi prosím poradit, jak zjistit, jestli je problém s přehříváním způsobený špatným chlazením nebo jestli za tím stojí něco jiného? Napadlo mě, že by to mohlo být třeba i znečištěné chlazení nebo vadné ventilátory, ale co když je problém někde jinde? Jaké kroky bych měl podniknout jako první? Mám zkontrolovat teplotu jednotlivých komponentů? Myslíte, že by pomohlo vyčistit prach kolem ventilátorů a radiátorů? A co když ani to nepomůže? Jaké další faktory bych měl vzít v úvahu? Mám se podívat na napájení, nebo je možné, že by nějaký hardware mohl být vadný a tím pádem způsobit přehřátí? Opravdu nevím, od čeho začít. Každá rada by mi moc pomohla, protože nechci, aby se můj server úplně zničil. Díky moc za jakoukoliv pomoc!

147 slov
1.5 minut čtení
12. 5. 2022
Blanka Tvrdíková

Zní to, jako kdyby to byl problém s chlazením. Hned první věc, co bych zkontroloval, je prach – zkus otevřít case a vyfoukat ventilátory, radiátory a chladič CPU. Fakt to dělá velký rozdíl. Pak se podívej na ventilátory, jestli vůbec běží a jestli nejsou nějaký poškozený nebo zastaralý.

Další krok by měl být sledování teploty komponentů. Můžeš použít software jako HWMonitor nebo Core Temp, abys viděl, jaké teploty dosahují procesor a grafická karta. Pokud jsou teploty vysoké, může být problém třeba v pasta na CPU – možná by chtěla vyměnit.

Je taky dobrý zkontrolovat, jestli máš správný airflow v case, jestli není něco blokovaný a jestli máš dostatek místa kolem serveru pro cirkulaci vzduchu.

Pokud tohle všechno nezabere, pak bych se podíval na napájení – slabý zdroj může způsobit nestabilitu a zvýšené zahřívání. A nakonec, pokud nic z toho nepomůže, tak může být vadný hardware, třeba základní deska nebo RAM. Takže pro začátek zkus tyhle věci a uvidíš.

158 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Lukáš Sedláček

S přehříváním serveru může být spousta příčin, takže je dobrý začít tím, co už zmiňuješ. Zkontroluj chlazení – prach kolem ventilátorů a radiátorů je často problém. Vypni server, vyčisti ho důkladně a zkontroluj, jestli se ventilátory točí správně. Taky se podívej na teploty komponentů pomocí softwaru, co ti ukáže, jak jsou na tom CPU, GPU a další části. Pokud to nepomůže, zaměř se na napájení – slabé nebo vadné zdroje můžou způsobit nestabilitu a přehřívání. A taky zkontroluj, jestli nejsou nějaké vadné komponenty – paměti nebo deska může být příčina. Kdybys měl pořád problémy, mohlo by být dobrý si nechat server zkontrolovat odborníkem.

103 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Bohuslav Čermák
Serverovny.cz/Články/Opravy a údržba serverů
Jak diagnostikovat a opravit problémy s přehříváním serverů?Průvodce diagnostikou a opravou problémů s přehříváním serverů, včetně kontrolních bodů a doporučených řešení pro efektivní správu serverové infrastru...
1000 slov
10 minut čtení
30. 7. 2021
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky