Serverovny.cz/Fórum/Jaké monitoringové nástroje doporučujete pro sledování výkonu serverů?

Jaké monitoringové nástroje doporučujete pro sledování výkonu serverů?

Zdravím všechny! Potřeboval bych poradit ohledně monitoringu serverů. V poslední době jsem si uvědomil, že sledování výkonu našich serverů je klíčové pro hladký chod celé infrastruktury, a tak hledám nějaké osvědčené nástroje, které by mi s tím mohly pomoci. Uvažoval jsem o různých možnostech, ale je toho tolik, že nevím, co vybrat. Kdo z vás má zkušenosti s monitoringem a jaké nástroje považujete za nejlepší? Myslím tím nejen ty komerční, ale i open-source řešení, protože bych rád věděl, co se osvědčilo v praxi. Zajímá mě především, jaké funkce by tyto nástroje měly mít. Například jestli umí sledovat CPU, RAM, diskový I/O a podobně. A co třeba upozornění na výpadky nebo problémy s výkonem? Jak snadné je to nastavit a používat? Rád bych slyšel vaše názory a tipy na konkrétní nástroje, které vám pomohly udržet servery v kondici. Děkuju moc za rady!

141 slov
1.4 minut čtení
30. 11. 2022
Filip Chalupa

Dobrý, no já jsem zkoušel pár nástrojů na monitoring a docela se mi osvědčil Zabbix. Je free a umí sledovat všechno, co potřebuješ – CPU, RAM, diskový I/O, síťovku a tak. Můžeš si nastavit upozornění na výpadky nebo když něco nefunguje jak má. Je to sice trošku složitější na nastavení, ale pak už to běží v pohodě.

Dál je tu Prometheus, což je taky open-source a hodně populární. Je super na sledování metrik v reálném čase. Ale chce to nějaký front-end jako Grafana, abys viděl hezké grafy. To je taky fajn kombinace.

Jestli chceš něco jednoduššího, tak třeba Netdata. Je to fakt easy na instalaci a dost rychle ti ukáže, co se děje se servery. A máš to hned v pěkném UI.

Jestli bys rád komerční řešení, tak pak bych doporučil Datadog nebo New Relic. Ale tam už jdeš do větších nákladů. Takže záleží, co hledáš – jestli volné a robustní nebo něco s podporou.

153 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Denisa Drábková

Jasně, sledování výkonu serverů je super důležitý. Mě osobně se osvědčil Zabbix, je to open-source a má spoustu funkcí jako sledování CPU, RAM, diskového I/O a tak. Upozornění na výpadky si můžeš nastavit podle sebe, což je fakt parádní. Další dobrá volba je Prometheus s Grafanou pro vizualizaci – taky open-source a hodně flexibilní. Pak je tu ještě Nagios, ten je starší, ale pořád se používá. Pokud bys chtěl něco komerčního, tak třeba Datadog nebo New Relic, ale tam už se platí. Záleží na tom, co přesně hledáš – jednoduchost? Funkce? Zabbix nebo Prometheus by mohly být dobré startovní body.

100 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Andrea Coufalová
Serverovny.cz/Články/Opravy a údržba serverů
Které monitoringové nástroje jsou nejlepší pro údržbu serverů?Objevte nejlepší monitoringové nástroje pro údržbu serverové infrastruktury a zjistěte, jak mohou zlepšit výkon vašich serverů a minimalizovat prostoj...
1000 slov
10 minut čtení
30. 1. 2021
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky