Serverovny.cz/Fórum/Které nástroje se nejlépe hodí na monitoring dostupnosti serverů?

Které nástroje se nejlépe hodí na monitoring dostupnosti serverů?

Je mi jasné, že dneska je pro každého, kdo spravuje servery, důležité mít přehled o tom, jak jsou dostupné a jak fungují. Člověk nikdy neví, kdy mu server vypoví službu, což může znamenat nejen ztrátu dat, ale i peněz. Zajímalo by mě, které nástroje jsou teď v kurzu, pokud jde o monitoring serverů. Myslím tím něco, co dokáže sledovat dostupnost a výkon serverů v reálném čase a posílat upozornění, pokud se něco pokazí. Mám na mysli jak komerční nástroje, tak i open source alternativy. Jaké máte zkušenosti s různými monitorovacími systémy? Co doporučujete pro začátečníky? Existují nějaké konkrétní funkce, které byste považovali za zásadní? Je lepší používat jeden komplexní nástroj nebo spíše kombinaci několika menších nástrojů? Rád bych slyšel vaše názory a tipy na to, co funguje nejlépe ve vaší praxi. Děkuji.

132 slov
1.3 minut čtení
21. 8. 2024
Antonín Tomeš

Takže, s monitoringem serverů je to teď hodně aktuální téma. Z mých zkušeností bych doporučil pár nástrojů. Z komerčních, co se mi osvědčily, je například Datadog nebo New Relic. Ty mají hodně funkcí a dokážou sledovat výkon a dostupnost v reálném čase, což je super. Pak je tu i Uptime Robot, ten je dost jednoduchý na používání a má slušnou free verzi.

Z open source bych dal šanci Zabbixu nebo Nagiosu. Oba jsou robustní a dají se hodně přizpůsobit, ale chtělo by to trochu znalostí na jejich nastavení.

Osobně si myslím, že kombinace víc nástrojů může být výhodná, záleží ale na tvých potřebách. Hlavně bys měl mít nějakou notifikaci, když něco nefunguje; to je zásadní funkce. Pokročilé grafy a reporty taky hodně pomůžou při analýze problémů. Takže spíš nečekat a začít s něčím jednoduchým a postupně přidávat další funkce nebo nástroje, jak se to vyvine.

145 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Elena Tvrdíková

Pokud hledáš nástroje na monitoring serverů, tak určitě zkus Nagios nebo Zabbix, obojí je open source a hodně robustní. Nagios je super pro začátečníky, ale Zabbix má víc funkcí, takže se hodí pro větší systémy. Pak je tu Prometheus, ten je skvělý na shromažďování metrik v reálném čase a hodně se integruje s Kubernetes. Jestli preferuješ něco hotového, tak třeba Datadog nebo New Relic, ty jsou sice placený, ale nabídnou ti fakt pěkný dashboardy a alerty. Klíčový je mít možnost posílat upozornění na e-mail nebo Slack, aby ses dozvěděl hned, když něco nefunguje. A co se týče kombinace nástrojů - záleží na tvých potřebách. Někdy je lepší mít jeden komplexní nástroj, ale někdy zase mix různých menších může přinést víc flexibility. Tak zkus pár z těchto doporučení a uvidíš, co ti sedne.

132 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Bohuslav Čermák
Serverovny.cz/Články/Opravy a údržba serverů
Které monitoringové nástroje jsou nejlepší pro údržbu serverů?Objevte nejlepší monitoringové nástroje pro údržbu serverové infrastruktury a zjistěte, jak mohou zlepšit výkon vašich serverů a minimalizovat prostoj...
1000 slov
10 minut čtení
30. 1. 2021
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky