Serverovny.cz/Fórum/Proč je důležité aktualizovat software na serveru a jak to udělat?

Proč je důležité aktualizovat software na serveru a jak to udělat?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, proč je vlastně tak důležité aktualizovat software na serveru? Dostal jsem se k serverové administraci a slyšel jsem, že pravidelně aktualizovat software je klíčové, ale nikdy mi nikdo pořádně nevysvětlil, proč to tak je. Zajímá mě, co se stane, když to nebudu dělat. Může to nějak ovlivnit bezpečnost serveru nebo jeho výkon? A co třeba funkčnost aplikací? Mám obavy z toho, že když udělám nějakou aktualizaci, něco se rozbije nebo přestane fungovat tak, jak má. Existují nějaké osvědčené postupy pro aktualizaci softwaru? Jak vůbec zjistím, kdy je potřeba software aktualizovat? Je nějaký nástroj nebo metoda, která by mi mohla pomoci sledovat tyto aktualizace? A co si myslíte o automatických aktualizacích versus manuálních? Je lepší mít vše pod kontrolou osobně nebo nechat systém, aby to dělal za mě? Rád bych se dozvěděl názory ostatních administrátorů nebo lidí, kteří mají s aktualizacemi zkušenosti. Určitě bych uvítal i nějaké praktické tipy, jak na to jít správně a bez zbytečných problémů. Děkuji všem za odpovědi!

167 slov
1.7 minut čtení
8. 4. 2022
Monika Poláková

Takže, aktualizace softwaru na serveru je fakt důležitá. Hlavně z hlediska bezpečnosti – hodně chyb a zranitelností je opravovaných právě v novějších verzích, takže když to neuděláš, vystavuješ server riziku útoků. Opravy výkonu a nové funkce jsou taky velký plus. Když máš zastaralý software, může ti to zpomalit práci a některé aplikace můžou přestat fungovat, protože nejsou kompatibilní s novějšími verzemi knihoven nebo operačního systému.

Když mluvíme o způsobech, jak aktualizovat, většina distribucí Linuxu má příkazy pro aktualizaci, jako apt update && apt upgrade nebo něco podobného. Můžeš použít i grafické nástroje, pokud na serveru máš GUI. Je fajn mít pravidelný plán aktualizací, třeba jednou týdně nebo měsíčně, podle toho, jaké máš potřeby a kolik času tomu chceš věnovat.

Automatické aktualizace jsou super pro základní zabezpečení a minimalizaci lidské chyby, ale někdy je lepší mít kontrolu a dělat to ručně – obzvlášť na produkčních serverech. Chceš se vyhnout situacím, kdy automatická aktualizace rozbije něco důležitého. Sledovat aktualizace můžeš pomocí různých nástrojů jako je unattended-upgrades pro Ubuntu nebo třeba yum-cron pro CentOS.

Takže shrnuto: aktualizuj pravidelně pro bezpečnost a výkon, buď opatrný s automatickými aktualizacemi a sleduj co se děje. Drž se a hodně štěstí!

191 slov
1.9 minut čtení
17. 1. 2025
Adéla Řezníková

Aktualizace softwaru na serveru je fakt důležitá, protože většina aktualizací obsahuje opravy bezpečnostních chyb, které by jinak mohli zneužít hackeři. Když neaktualizuješ, vystavuješ server riziku útoků, což může mít za následek ztrátu dat nebo výpadek služeb. Vylepšení výkonu a funkčnosti aplikací jsou taky běžný důvod pro aktualizace, občas se objeví nový feature, co ti může usnadnit práci.

Pokud se bojíš, že něco přestane fungovat, tak doporučuju dělat zálohy před každou aktualizací. Takže když se něco pokazí, můžeš to jednoduše vrátit zpátky. Pro sledování aktualizací existujou různé nástroje jako je třeba WSUS pro Windows nebo apt/yum pro Linux. To ti pomůže mít přehled o tom, co je potřeba aktualizovat.

Automatické aktualizace mají svoje výhody, protože ti ušetří čas a zajistí, že jsi v bezpečí, ale někdy to může způsobit nečekané problémy. Osobně bych doporučil kombinaci – mít automatické bezpečnostní aktualizace a manuálně kontrolovat větší aktualizace nebo změny.

Takže shrnuto: pravidelně aktualizovat kvůli bezpečnosti a výkonu, zálohovat předem a sledovat novinky v softwaru. S trochou praxe to zvládneš bez větších problémů.

166 slov
1.7 minut čtení
9. 1. 2025
Jiří Prchal
Serverovny.cz/Články/Zabezpečení serverů
Nejčastější chyby při zabezpečení serverů a jak se jim vyhnoutObjevte největší bezpečnostní slabiny, kterých se administrátoři serverů často dopouštějí, a zjistěte, jak se jim efektivně vyhnout. Tento článek nabí...
1000 slov
10 minut čtení
8. 10. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky