Serverovny.cz/Fórum/Cloudové služby IBM vs. Oracle – které vybrat?

Cloudové služby IBM vs. Oracle – které vybrat?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně hlavní výhody a nevýhody cloudových služeb od IBM a Oracle? Já bych chtěl především vědět, jestli se vyplatí investovat do IBM Cloud nebo Oracle Cloud, když bych chtěl zlepšit svou podnikatelskou infrastrukturu. Slyšel jsem, že IBM se hodně zaměřuje na umělou inteligenci a analýzu dat, což by mohlo být pro naši firmu užitečné, ale na druhou stranu Oracle má silné postavení v databázových službách a také nabízí zajímavé možnosti pro správu dat. Jak to vypadá s cenami těchto služeb? Je něco, co byste doporučili ohledně flexibility a škálovatelnosti? A co podpora a dostupnost? Mám pocit, že je to důležité, zvlášť pokud jde o provoz kritických aplikací. Zajímalo by mě také, jak si tyto služby stojí v porovnání s konkurencí jako třeba AWS nebo Azure. Můžete mi prosím přiblížit i nějaké konkrétní případy z praxe, kdy se některá z těchto služeb osvědčila nebo naopak selhala? Děkuji za jakékoli názory a zkušenosti!

156 slov
1.6 minut čtení
13. 11. 2024
Irena Kolmanová

Pokud vybíráš mezi IBM Cloud a Oracle Cloud, tak záleží, co vlastně hledáš. IBM se fakt hodně zaměřuje na AI a analýzu dat, takže pokud chceš využívat pokročilé technologie v těchto oblastech, mohlo by to být pro tebe fajn. Na druhou stranu Oracle má super databáze a je silný v oblasti správy dat. Takže pokud máš hodně dat a potřebuješ je efektivně řídit, Oracle by mohl být lepší volba.

Co se týče cen, obě platformy mají různé modely, ale obecně platíš podle toho, co používáš. Můžeš najít levnější varianty u obou, tak bych ti doporučil si udělat kalkulaci podle tvých potřeb.

Flexibilita a škálovatelnost? Obě služby nabízejí možnost snadného rozšiřování, ale IBM Cloud se mi zdá malinko flexibilnější, zvlášť pokud jde o hybridní cloudové řešení.

Podpora a dostupnost jsou fakt důležité. Zkušenosti lidí ukazují, že Oracle má skvělou zákaznickou podporu, ale IBM je taky na dobré úrovni. Záleží na tom, jak moc budeš potřebovat asistenci v kritických chvílích.

Jinak, pokud porovnáváš s AWS nebo Azure, obě tyto platformy jsou větší a mají víc služeb, ale zase záleží na tom, co konkrétně potřebuješ. Případové studie ukazují různorodé výsledky - někdo měl úspěch s IBM Cloud v oblasti automatizace procesů a jiný s Oracle v oblasti analýzy zákaznických dat.

Celkově bych řekl, že to chce fakt promyslet podle tvých konkrétních potřeb a možná zkusit i nějaké trial verze před rozhodnutím.

224 slov
2.2 minut čtení
21. 5. 2024
Milena Řezáčová

Srovnání IBM Cloud a Oracle Cloud je celkem rozšířené téma. IBM Cloud je fakt dobrý, když jde o AI a data analytics, fakt má silný nástroje pro analýzu a strojové učení. Pokud plánuješ hodně pracovat s daty a potřebuješ pokročilé analýzy, tak bys mohl mít z toho prospěch. Na druhou stranu Oracle je silný v databázích, zvlášť pokud jde o správu dat. Jejich databázové služby jsou fakt robustní, takže pokud tvoje firma potřebuje hlavně silné databáze, Oracle by mohla být lepší volba.

Ceny se dost liší podle toho, co všechno si vybereš a jaké máš potřeby. Obecně bývá IBM Cloud cenově konkurenceschopný, ale Oracle může mít taky výhodné nabídky, zvlášť pro podniky s už existujícími Oracle produkty.

Flexibilita a škálovatelnost? Obě platformy nabízejí dobré možnosti. IBM má skvělou integraci s open-source technologiemi a víc možností nastavení. Oracle zase hodně staví na stabilitě a výkonu svých služeb.

Co se týče podpory, obě společnosti mají slušnou zákaznickou podporu, ale to záleží na konkrétním plánu, který zvolíš. Většina firem si chválí rychlost reakce při urgentních problémech.

Pokud jde o konkurenci jako AWS nebo Azure, tak ty jsou jasně větší hráči na trhu a mají širší nabídku služeb. Ale pokud se zaměřuješ na konkrétní potřeby jako AI (IBM) nebo databáze (Oracle), tak to může mít smysl.

Z praxe - slyšel jsem o firmách, co přešly na IBM Cloud kvůli AI projektům, a byly spokojené s výkonem. Na druhou stranu znám pár firem, co měly problémy s Oracle Cloud při migraci existujících aplikací, což je něco, na co si dát pozor.

252 slov
2.5 minut čtení
3. 8. 2024
Daniela Kroupová

Takže, IBM Cloud vs. Oracle Cloud, to je dost těžký rozhodnutí. IBM se fakt hodně zaměřuje na AI a analýzu dat, takže pokud plánuješ hodně pracovat s datama a potřebuješ pokročilý nástroje na analýzu, možná by to bylo dobrý. Jejich služba Watson je známá a může to být pro tebe výhodný.

Na druhou stranu Oracle je silnej v databázích. Pokud máš velkou firmu a potřebuješ robustní databázový řešení, Oracle by mohla být lepší volba. Mají dobrý nástroje pro správu dat a jejich cloudové služby jsou optimalizovaný pro podniky.

Co se týče cen, obvykle záleží na konkrétním použití a typu služeb, který potřebuješ. Obě firmy mají složené cenové modely, takže se ti to může vyplatit různě. Škálovatelnost je v obou případech solidní, ale záleží na tom, co přesně plánuješ.

Podpora a dostupnost? To je důležitý faktor. IBM má dobrý zákaznický servis a stabilitu, ale Oracle taky není špatnej. Záleží na zkušenostech uživatelů – někdo říká, že Oracle byl skvělý při řešení problémů.

Pokud jde o konkurenci jako AWS nebo Azure, ty jsou samozřejmě větší a mají širší nabídku služeb, ale IBM a Oracle mají svoje specifika, která můžou být výhodná podle tvých potřeb.

Mám pár kolegů, co přešli na IBM Cloud a byli spokojený s AI funkcema. Naopak slyšel jsem o nějakých problémech s Oracle Cloud ve velkých firmách při migraci dat. Takže jak říkám – záleží na tom, co přesně potřebuješ.

226 slov
2.3 minut čtení
18. 10. 2024
Aleš Kubík
Serverovny.cz/Články/Cloudové řešení
Výkon a spolehlivost: Jak porovnat cloudové služby od IBM a Oracle?V tomto článku se podíváme na výkon a spolehlivost cloudových služeb od IBM a Oracle, abychom zjistili, která platforma lépe vyhovuje potřebám firem.
1000 slov
10 minut čtení
18. 4. 2024
Ing. Andrea Veselá, MBA
Přečíst článek
Podobné otázky