Serverovny.cz/Fórum/Jak poznám, že mi někdo na serveru dělá neplechu?

Jak poznám, že mi někdo na serveru dělá neplechu?

Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně jedné věci, co se mi poslední dobou děje na mém serveru. Mám pocit, že něco není v pořádku, ale úplně přesně nevím, co hledat. Jak vlastně poznám, že mi někdo na serveru dělá neplechu? Zaznamenal jsem, že občas server nějak zpomaluje a některé procesy se chovají divně. Může to být tím, že se do něho někdo pokouší proniknout nebo mu škodí? Jaké signály by mě měly varovat? Zkoumal jsem logy, ale nejsem si jistý, na co se zaměřit. Jsou nějaké konkrétní události nebo chybové hlášení, které by mohly naznačovat, že je něco špatně? Co byste doporučili zkontrolovat jako první? Pokud máte zkušenosti s tímto problémem, budu rád za jakoukoliv pomoc nebo tipy. Taky bych chtěl vědět, jestli je něco, co mohu udělat pro prevenci takovýchto situací v budoucnu. Je dobré mít nastavené nějaké upozornění nebo monitorování pro kritické změny? Děkuji za radu.

148 slov
1.5 minut čtení
22. 11. 2023
Dominik Kouba

Tak první, co bych zkontroloval, jsou logy. Hledej divný přihlašovací pokusy, hlavně opakovaný neúspěšný pokusy z různých IP adres. Zkontroluj, jestli nemáš nějaký přístup z podezřelých míst. Pak se podívej na systémové logy, občas můžeš najít něco jako změny v konfiguraci, co jsi sám neudělal.

Pokud ti server zpomaluje, může to být způsobeno útokem DDoS nebo tím, že někdo vytěžuje zdroje, třeba skriptama. Zkus sledovat procesy, které běží - můžeš použít top nebo htop, a uvidíš, co zabírá CPU nebo pamět.

Doporučuji nastavit monitorování serveru, aby ses dozvěděl o nezvyklých aktivitách hned. Například alerty na CPU usage nebo neobvyklý traffic. A nezapomeň na aktualizace a záplaty – udržuj software aktuální, to hodně pomůže proti případným útokům.

114 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Michal Matoušek

Zdravím, tak to zní dost podezřele. Když ti server zpomaluje, může to být klidně tím, že máš nějaký malware nebo že se ti tam někdo hrabe. Zkus se podívat na logy – zaměř se na neobvyklé přístupy, hlavně z IP adres, který neznáš. Také sleduj, jestli se ti mění soubory na serveru bez tvého vědomí.

Další věc je, jestli nevidíš nějaký divný provoz – třeba nečekaně vysoké využití CPU nebo RAM. Dobré je taky kontrolovat procesy běžící na serveru a ověřit, co všechno tam máš.

Preventivně bys měl mít pravidelné zálohy a aktualizovat software. Uvažuj o nějakém monitorovacím nástroji, co ti dá vědět o podezřelých aktivitách. S tímhle bys měl mít větší klid.

113 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Vladimír Brož
Serverovny.cz/Články/Zabezpečení serverů
Monitorování serverů: Jak efektivně detekovat bezpečnostní hrozby?Objevte osvědčené techniky monitorování serverového prostředí pro rychlou identifikaci a reakci na bezpečnostní incidenty. Zlepšete svou kybernetickou...
1000 slov
10 minut čtení
26. 1. 2021
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky