Serverovny.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi Dropboxem a OneDrivem?

Jaký je rozdíl mezi Dropboxem a OneDrivem?

Před pár dny jsem začal uvažovat o cloudovém úložišti a narazil jsem na dvě velké jména, která se mi pořád pletou, a to jsou Dropbox a OneDrive. Mám takový pocit, že obě služby nabízejí podobné funkce, ale přece jen bych rád věděl, jaké jsou hlavní rozdíly mezi nimi. Když se podívám na Dropbox, zdá se mi, že je více zaměřený na uživatelskou přívětivost a sdílení souborů, ale pak slyším o OneDrivu a jeho propojení s Microsoft Office, což zní jako velká výhoda pro lidi, co používají tyhle aplikace. Co mě ale zajímá víc, jsou limitace úložného prostoru, cenové plány a jak je to vlastně s bezpečností dat v obou službách. Je Dropbox spolehlivější nebo má OneDrive nějaké skryté triky? Jak to máte vy, co používáte? Který z těchto dvou systémů byste doporučili pro běžného uživatele, který si chce jen ukládat fotky a dokumenty? A co když bych chtěl něco víc, třeba možnost spolupráce na projektech nebo integraci s jinými aplikacemi? Vím, že každý má jiné preference a potřeby, ale zajímalo by mě vaše osobní zkušenosti s těmito aplikacemi. Děkuji předem za všechny tipy a rady!

185 slov
1.9 minut čtení
23. 9. 2023
Božena Vobořilová

Když to shrnu, Dropbox je skvělý na sdílení a spolupráci, má jednoduché rozhraní a většinou je uživatelsky přívětivější. OneDrive se zase hodí víc pro lidi, co jedou v Microsoftu, protože je to přímo napojený na Office, což usnadňuje práci s dokumenty. Co se týče úložného prostoru, Dropbox ti nabízí 2 GB zdarma, ale když chceš víc, musíš platit. OneDrive začíná na 5 GB zdarma a pak má levnější plány, pokud jsi uživatel Office 365, dostaneš i hodně prostoru. Bezpečnost je u obou docela dobrá, ale Dropbox měl pár skandálů v minulosti. Záleží na tom, co vlastně chceš dělat – jestli se chceš jen ukládat fotky a dokumenty, tak možná OneDrive s těma většíma kapacitama bude lepší. Když plánuješ víc spolupráce na projektech, asi bys měl jít do Dropboxu. Takže to chce zvážit, co preferuješ.

134 slov
1.3 minut čtení
9. 3. 2024
Ludmila Adámková

Takže, k těm rozdílům mezi Dropboxem a OneDrivem. Obě služby jsou super, ale mají své specifika. Dropbox je hodně intuitivní a zaměřuje se na sdílení souborů. Můžeš snadno posílat odkazy na soubory, což je fajn pro spolupráci. Na druhou stranu, OneDrive je skvělý, pokud už používáš Office, protože se to s nimi hezky propojí. Můžeš upravovat dokumenty přímo v cloudu.

Pokud jde o úložný prostor, Dropbox začíná na 2 GB zdarma, což není moc, ale dá se to snadno rozšířit za poplatek. OneDrive má zdarma 5 GB a pak různé plány, které jsou většinou levnější, když si vezmeš Microsoft 365.

Bezpečnost? Obě služby to berou vážně. Dropbox má šifrování a dvoje autentifikace, OneDrive taky. Takže v tomhle bych to neřešil.

Pro běžného uživatele na fotky a dokumenty bych asi spíš šel do OneDrivu kvůli tomu prostoru a integraci s Office. Ale pokud plánuješ hodně sdílet a spolupracovat s lidmi mimo Microsoft ekosystém, tak pak může být Dropbox lepší volba.

156 slov
1.6 minut čtení
29. 7. 2024
Karel Hácha

Takže, co se týče Dropboxu a OneDrive, je to fakt o tom, co přesně potřebuješ. Dropbox je super na sdílení souborů a má fakt jednoduché rozhraní, takže se v tom dobře orientuješ. Můžeš s ním snadno spolupracovat na dokumentech s ostatními, ale ten prostor není zas tak velký, pokud nemáš placenou verzi.

OneDrive je naopak hodně propojený s Microsoft Office, což je velká výhoda, pokud tyhle aplikace používáš. Můžeš tam mít víc místa, zvlášť když máš předplatné k Office 365. Co se týče ceny, OneDrive často vychází levněji na gigabajt než Dropbox.

Bezpečnost dat? Obě služby mají šifrování a nějaké funkce pro obnovu souborů, ale vždycky je lepší mít zálohu i jinde.

Pokud chceš jen ukládat fotky a dokumenty a občas něco sdílet, tak klidně zkus Dropbox. Ale pokud plánuješ víc spolupráce nebo už máš Office 365, OneDrive bude asi lepší volba. Záleží fakt na tvých potřebách.

147 slov
1.5 minut čtení
28. 4. 2023
Anna Vrbová
Serverovny.cz/Články/Cloudové řešení
Cloudové úložiště: Srovnání funkcí a cen mezi Dropboxem a OneDrivePodrobný článek porovnávající cloudové úložiště Dropbox a OneDrive. Zaměřuje se na jejich funkce, ceny a praktické rady pro uživatele.
1000 slov
10 minut čtení
11. 2. 2020
Bc. Tomáš Němec
Přečíst článek
Podobné otázky