Serverovny.cz/Fórum/Jak často bych měl zálohovat svá data?

Jak často bych měl zálohovat svá data?

Narazil jsem na otázku, která mi vrtá hlavou už nějakou dobu, a chtěl bych se podělit o své úvahy a zjistit, co si o tom myslíte vy. V dnešní digitální době, kdy jsme obklopeni daty snad ze všech stran, je pro mě stále nejasné, jak často bych měl zálohovat svá data. Mám na mysli nejen fotografie a videa, ale také důležité dokumenty, projekty a další soubory. Je to tak strašně frustrující, když si uvědomím, že jsem něco důležitého ztratil kvůli technické závadě nebo dokonce nějakému útoku malwarem. Proto se ptám: je lepší zálohovat každý den, nebo stačí jednou týdně? Jaké jsou nejlepší praktiky pro zálohování dat? A co když mám na disku opravdu hodně dat – má to vůbec smysl zálohovat všechno? Další věc je, že používám různé zařízení. Zálohují se mi data automaticky třeba na cloudu, ale chci mít jistotu, že všechno je bezpečné a žádná důležitá informace se neztratí. Je cloudové zálohování dostatečné anebo byste doporučovali mít i fyzickou zálohu na externím disku? A co třeba synchronizace mezi zařízeními – je to spolehlivá metoda pro udržení aktuálních verzí mých souborů? Co si vlastně myslíte o různých softwarech na zálohování? Měli byste nějaké tipy na konkrétní aplikace nebo nástroje? Možná máte i nějaké osobní zkušenosti s různými typy zálohování? Odpovědi na tyto otázky by mi mohly hodně pomoci v rozhodování, jak nastavit svůj systém zálohování dat tak, abych se vyhnul zbytečným problémům v budoucnu.

235 slov
2.4 minut čtení
9. 10. 2021
Vladimír Pecka

Zálohování bys měl dělat pravidelně, to je jasný. Ideálně každý den, pokud máš hodně důležitých dat, ale jednou týdně je taky fajn, pokud toho nemáš tolik. Co se týče toho co zálohovat, tak určitě fotky, videa a důležité dokumenty, ale jestli máš fakt hodně dat, můžeš udělat selektivní zálohu – prostě vyber to nejdůležitější.

Cloudový zálohování je super, ale doporučuji mít i fyzickou zálohu na externím disku. Nikdy nevíš, kdy se něco pokazí nebo když ti hacknou účet. Synchronizace mezi zařízeními je fajn pro udržení aktuálních verzí, ale nezapomeň na pravidelný zálohy.

Co se softwaru týče, tak vyzkoušej nějaký oblíbený nástroj jako třeba Acronis nebo Macrium Reflect. Mají dobrý funkce a většinou jsou snadno ovladatelný. Zkrátka si nastav pravidelný zálohy a zkontroluj, že všechno funguje jak má. Měj na paměti, že nejlepší zabezpečení je mít víc než jednu kopii někde jinde.

139 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Karel Štěpán

Zálohování dat je fakt důležitý, to musíš mít na paměti. Jak často zálohovat? To záleží na tom, jak moc jsou tvoje data důležitý. Když máš hodně nových souborů každý den, tak bych doporučil zálohovat alespoň jednou denně. Pokud ale používáš cloud, tak to můžeš mít automaticky a budeš mít větší klid. Ale i tak, mít fyzickou zálohu na externím disku se hodí, protože co když se ti ten cloud rozbije nebo něco?

Pokud jde o synchronizaci mezi zařízeními, je to fajn způsob, jak mít aktuální verze souborů, ale nezapomeň, že to nemusí nahradit pořádnou zálohu. Různý software na zálohování je taky dobrá volba – třeba Acronis nebo EaseUS Backup. Mám s nimi dobrou zkušenost.

Takže shrnuto: zálohuj pravidelně, používej cloud i externí disky a sleduj software, co ti nejlíp sedne. Lepší mít víc záloh než jednu a trhnout si hlavu, když přijde problém.

143 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Dana Žemličková
Serverovny.cz/Články/Datové zálohy
Bezpečnostní aspekty zálohování: Co musíte vědětObjevte klíčové bezpečnostní strategie pro ochranu vašich záloh před kybernetickými hrozbami. Naučte se, jak zabezpečit svá data a co dělat, když dojd...
1000 slov
10 minut čtení
19. 5. 2021
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky