Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když se mi záloha neúspěšně vytvořila?

Co dělat, když se mi záloha neúspěšně vytvořila?

Nedávno jsem se pokusil o vytvoření zálohy svých dat na serveru, ale narazil jsem na problém. Záloha se vůbec neúspěšně dokončila a teď nevím, co dělat dál. Všechny mé důležité soubory jsou teď v ohrožení a já jsem dost ve stresu. Zkoušel jsem už restartovat server a zkontrolovat, jestli je vše správně nastavené, ale nic nepomohlo. Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s tímto typem problému. Přemýšlím, jestli jsem někde udělal chybu při nastavování zálohy nebo jestli je problém v softwaru, který používám. Také by mě zajímalo, zda existují nějaké osvědčené postupy pro řešení těchto situací. Měla bych se pokusit o opětovné vytvoření zálohy hned teď, nebo je lepší nejprve provést nějakou diagnostiku? A co když se to stane znovu? Jak mohu zajistit, aby moje data byla v bezpečí a abych se vyhnul podobným problémům do budoucna? Každá rada nebo tip by mi moc pomohly, protože nejsem si jistá, jak dál postupovat.

153 slov
1.5 minut čtení
9. 10. 2021
Richard Bureš

Když se ti záloha neudělala, tak je dobrý zkontrolovat pár věcí. První věc, co bych udělal, je podívat se na logy zálohovacího softwaru, jestli tam nejsou nějaký chybový hlášky. Můžeš mít třeba špatně nastavený cíl pro zálohu nebo není dostatek místa na disku. Pak bys měl zkontrolovat, jestli máš správné oprávnění k souborům, co chceš zálohovat.

Pokud to nevyřešíš, tak klidně zkus restartovat ten zálohovací program nebo mu aktualizovat software. Když to bude furt padat, můžeš zkusit nějakou alternativní metodu, třeba manuální kopírování souborů na externí disk nebo cloud.

Je dobrý mít plán, jak se zálohám vyhnout – třeba nastav automatické zálohy na pravidelný interval a kontroluj je občas, jestli jsou v pořádku. A neboj se zkoušet jiný programy na zálohy, možná najdeš něco, co bude fungovat lépe.

128 slov
1.3 minut čtení
1. 3. 2024
Jan Brabec

Nejprve klid, tohle se stává. Zkus zjistit, co konkrétně nefungovalo při záloze. Podívej se do logů, jestli tam není nějaká chybová hláška, to ti může napovědět. Možná je problém v nastavení zálohovacího softwaru nebo v nedostatku místa na disku. Jestliže jsi už restartoval server, tak je dobré taky zkontrolovat připojení k datovým úložištím nebo práva k souborům, který chceš zálohovat. Pokud nic z toho nepomůže, zkus použít jiný nástroj na zálohování, někdy pomůže změna softwaru. A ohledně budoucích záloh, mohl bys nastavit pravidelný plán a třeba i zálohovat na více míst – externí disky, cloud apod., abys měl víc kopií. Nezapomeň ani na testování obnovení dat, aby ses ujistil, že to funguje, když to budeš potřebovat.

116 slov
1.2 minut čtení
25. 5. 2024
Stanislav Štěpánek
Serverovny.cz/Články/Datové zálohy
Bezpečnostní aspekty zálohování: Co musíte vědětObjevte klíčové bezpečnostní strategie pro ochranu vašich záloh před kybernetickými hrozbami. Naučte se, jak zabezpečit svá data a co dělat, když dojd...
1000 slov
10 minut čtení
19. 5. 2021
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky