Serverovny.cz/Fórum/Jaký nástroj použít pro sledování propustnosti sítě?

Jaký nástroj použít pro sledování propustnosti sítě?

Zajímalo by mě, jaký software nebo nástroj je nejlepší na sledování propustnosti sítě. Potřebuji něco, co mi pomůže zjistit, kolik dat prochází mojí sítí během určitého časového období. Slyšel jsem o různých nástrojích, ale nejsem si jistý, který z nich by byl ideální pro moje potřeby. Mám doma malou serverovnu a chtěl bych mít přehled o tom, jaká je aktuální zátěž mé sítě, abych mohl případně optimalizovat využití šířky pásma. Mám rád jednoduché rozhraní a možnost dostat v reálném čase informace o propustnosti. Zkoušel jsem několik free verzí, ale většinou mi chyběly pokročilé funkce jako analýza dat nebo historické přehledy. Jaké máte zkušenosti s nástroji jako jsou Wireshark, PRTG nebo třeba i NetFlow? Existuje něco lepšího nebo jednoduššího? Chtěl bych se také dozvědět, zda jsou nějaké specializované nástroje pro konkrétní typy sítí – třeba pro domácí nebo malé podnikové servery. Jaké jsou vaše doporučení? Které nástroje vám nejvíce pomohly v práci a jaké mají výhody či nevýhody? Každá rada by byla vítaná.

162 slov
1.6 minut čtení
14. 11. 2024
Lukáš Vojtěch

Pár tipů na sledování propustnosti sítě. Wireshark je skvělý, ale trochu složitější na ovládání a spíš pro analýzu paketu. Pokud hledáš něco jednoduššího, zkus PRTG - má super rozhraní a ukazuje ti to v reálném čase, což je fajn. NetFlow je taky dobrá volba, ale potřebuješ router, který to podporuje. Mám dobré zkušenosti s BandwidthD, to je zdarma a celkem přehledné pro domácí síť. Na malé servery by mohla stačit i nějaká open-source řešení, třeba ntopng. Všechny mají svoje výhody a nevýhody, tak si zkus pár z nich a uvidíš, co ti sedne nejlíp.

94 slov
0.9 minut čtení
19. 1. 2025
Simona Rozsypalová

Když hledáš nástroj na sledování propustnosti, tak Wireshark je super pro detailní analýzu, ale může být docela složitý. Na druhou stranu PRTG je fakt uživatelsky přívětivý a má spoustu funkcí, včetně historických přehledů a vizualizace dat, takže by ti mohl vyhovovat. NetFlow taky není špatný, pokud máš podporu na routeru, ale nastavení může zabrat víc času. Pokud chceš něco jednoduššího, zkus třeba ntopng nebo Zabbix – jsou to open-source nástroje a mají solidní komunitu. Pro domácí serverovnu bych šel spíš po něčem lehčím jako je třeba GlassWire, ten má i hezké grafy a upozornění na vysokou zátěž. Každopádně si ověř, co všechno potřebuješ, jestli ti stačí základní data nebo chceš víc pokročilé funkce. Hlavně se podívej na to, jaký typ síťového provozu sleduješ – jestli jde o domácí síť nebo podnikové prostředí, to může dost ovlivnit volbu nástroje.

138 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Lucie Škodová
Serverovny.cz/Články/Monitoring a správa serverů
Optimalizace výkonu serverů: Jak efektivně monitorovat latenci a propustnost sítěZískejte praktické tipy a nástroje pro monitoring latence a propustnosti sítě. Tento článek je zaměřen na optimalizaci výkonu serverů, důvody pro sled...
1000 slov
10 minut čtení
28. 8. 2024
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky