Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit CI/CD pipeline s Dockerem?

Jak nastavit CI/CD pipeline s Dockerem?

Zajímalo by mě, jak správně nastavit CI/CD pipeline s Dockerem, protože jsem v tomhle nováček a mám pocit, že je to trochu složitější, než jsem si myslel. Hlavně nevím, odkud začít. Mám nějaké základní znalosti o Dockeru, ale co se týká neustálého integrace a nasazení, tak jsem z toho docela zmatený. Používám GitHub pro správu zdrojového kódu a chtěl bych to propojit s nějakým nástrojem pro CI/CD. Zkoušel jsem už pár návodů na internetu, ale buď byly příliš stručné, nebo jsem si z nich stejně nic neodnesl. Jak to vlastně funguje? Jak by měly být jednotlivé kroky navrženy? Jaké nástroje byste doporučili? Mělo by to být něco jako Jenkins nebo Travis CI? A co ty kontejnery? Jak je do toho všeho zapojit? Potřebuju nějaký příklad nebo aspoň základní strukturu, abych si to mohl lépe představit. Někdo mi říkal, že je dobré mít i nějakou verzi pro testování a produkci, ale jak to všechno dát dohromady? Kdybych mohl dostat nějaké tipy nebo rady od těch, kdo s tím mají zkušenosti, byl bych fakt vděčný. Děkuju předem za jakoukoli pomoc!

178 slov
1.8 minut čtení
12. 9. 2024
Bohumil Janoušek

Nastavení CI/CD pipeline s Dockerem není tak složité, jak to vypadá. Základem je mít repozitář na GitHubu a použít nějaký CI/CD nástroj. Například GitHub Actions je skvělá volba, protože je přímo integrovaný s GitHubem. Můžeš si vytvořit YAML soubor ve složce .github/workflows, kde definuješ kroky pro build a deploy.

Nejdřív bys měl mít Dockerfile, který popisuje, jak se má tvá aplikace postavit do kontejneru. Pak v tom YAML souboru můžeš definovat kroky jako build Docker image, testování a nakonec nasazení do produkce nebo testovacího prostředí.

Jenkins je super nástroj, ale může být složitější na nastavení, pokud jsi začátečník. Travis CI je další možnost, ale jeho integrace s Dockerem není vždy tak hladká jako u GitHub Actions.

Měj na paměti, že pro různé prostředí (testovací a produkční) můžeš mít různé Docker images nebo tagy. Např. při pushnutí kódu do větve main můžeš spustit build pro produkci a pro větve jako develop můžeš mít build pro testování.

Takže shrnuto: 1) používej GitHub Actions 2) napiš Dockerfile 3) nastav workflow soubor pro build a deploy 4) testuj a nasazuj podle větví. S trochou pokusů a omylů to určitě zvládneš.

184 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Vojtěch Hájek

Nastavení CI/CD pipeline s Dockerem je fakt důležitý krok a může to být zpočátku trochu zmatené. Základní myšlenka je, že chceš automatizovat proces buildování, testování a nasazení tvých aplikací. Pokud už používáš GitHub, doporučil bych začít s GitHub Actions, protože je to v tomhle dost pohodlné a dobře se to integruje.

1. Vytvoření Dockerfile: Nejdřív si připrav Dockerfile, ten definuje, jak se má tvá aplikace buildovat do Docker kontejneru. Musíš mít jasně dané, jaké závislosti potřebuješ.

2. GitHub Actions: Přidej si .github/workflows/ci.yml soubor do tvého repozitáře. Tady si nastavíš jednotlivé kroky – třeba instalaci Dockeru, buildování obrazu a jeho testování. Můžeš použít akce jako docker/build-push-action k tomu, aby jsi svůj obraz pushnul na Docker Hub nebo jinam.

3. Testování: Je dobrý mít i krok pro testy. Můžeš spouštět jednotkový testy přímo v kontejneru během CI procesu.

4. Nasazení: Pak můžeš přidat další workflow pro nasazení na produkci nebo staging prostředí. Tady se hodí třeba Heroku nebo AWS.

5. Verzování: Určitě si dej pozor na verze – můžeš použít tagy pro obrazy a mít tak jasně oddělené verze pro produkci a testy.

Jenkins je taky dobrá volba, ale je to víc složitý na nastavení, takže pokud jsi nováček, klidně začni s GitHub Actions. To ti pomůže pochopit, jak celá ta CI/CD smyčka funguje bez zbytečnýho stresu.

209 slov
2.1 minut čtení
19. 1. 2025
Jitka Horáková
Serverovny.cz/Články/Containers a Docker
Implementace CI/CD pipeline s využitím Dockeru: Krok za krokemPodrobný průvodce nastavením Continuous Integration a Continuous Deployment pomocí Docker kontejnerů pro Serverovny.cz.
1000 slov
10 minut čtení
27. 10. 2022
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky