Serverovny.cz/Fórum/Které nástroje použít pro CI/CD s Dockerem?

Které nástroje použít pro CI/CD s Dockerem?

Chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s používáním nástrojů pro Continuous Integration a Continuous Deployment (CI/CD) ve spojení s Dockerem. Vím, že existuje spousta různých možností, ale jsem trošku ztracený a nevím, co by bylo nejlepší pro můj projekt. Uvažuji o tom, že bych chtěl zautomatizovat celý proces nasazení svých aplikací, které běží v kontejnerech, a zajímalo by mě, jaké nástroje lidé nejčastěji používají. Zkoušel jsem se podívat na Jenkins, GitLab CI a Travis CI, ale moc tomu nerozumím. Také jsem zaslechl něco o CircleCI a ArgoCD, ale nikdy jsem je nepoužil. Jaké jsou vaše názory? Co doporučujete pro správu verzí kódu a následné nasazení přes Docker? A co třeba integrace s cloudovými službami? Jak efektivně automatizovat testování a nasazení kontejnerů? Máte nějaké tipy nebo osvědčené postupy, které byste mohli sdílet? Jsem otevřený jakýmkoliv radám a zkušenostem.

138 slov
1.4 minut čtení
23. 12. 2024
Richard Rozsypal

Když mluvíš o CI/CD s Dockerem, tak je toho dost. Jenkins je super, ale chce to trochu víc nastavování a úpravy pro Docker. GitLab CI je fajn, pokud už používáš GitLab, protože je to v tomhle integrované a jednoduché na použití. Travis CI taky není špatný, ale občas se s ním lidi perou, když přecházejí na větší projekty.

CircleCI a ArgoCD mají svoje výhody, hlavně pokud jde o cloud a Kubernetes. CircleCI je hodně rychlý a nabízí hodně možností pro kontejnery. ArgoCD je skvělé, pokud chceš řídit nasazení v Kubernetes a máš to spojené s GitOps.

Tipy? Měj jasně definované Dockerfile a používej multi-stage builds, abys měl menší image. Testování by mělo být automatizované – já třeba doporučuji mít testy jako součást pipeline. A pokud se dostaneš do cloudu, tak AWS nebo GCP mají docela dobré služby pro integraci s Dockerem.

Nauč se verzi kódu pomocí Gitflow nebo semaforu, to ti pomůže udržet si přehled. Nezapomeň na monitoring a logování, to ti hodně usnadní život po nasazení. Drž se dobrých praktik a experimentuj s různýma nástrojema.

173 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Libor Machač

Jasně, CI/CD s Dockerem je dneska dost populární téma. Osobně bych doporučil začít s GitLab CI, protože je to celkem jednoduchý a má přímo integrovanou podporu pro Docker. Můžeš si tam nastavit pipeline, co ti automaticky postaví a nasadí kontejnery. Jenkins je sice mocný nástroj, ale může být složitější na nastavování, pokud nemáš zkušenosti.

Travis CI zase funguje dobře, pokud děláš na open-source projektech. CircleCI je taky fajn, ale měl bys vědět, že má nějaké limity na bezplatném plánu. ArgoCD je super pro správu Kubernetes aplikací, ale možná to nevyužiješ, pokud se nezaměřuješ na K8s.

Co se týče testování, doporučuju používat Docker Compose pro lokální testování a pak to automatizovat v pipeline. Nezapomeň na to, že pokud nasazuješ do cloudu jako AWS nebo Azure, můžeš využít jejich CI/CD nástroje jako CodePipeline nebo Azure DevOps.

Hlavně si dej pozor na bezpečnostní aspekty – i když se to může zdát jako drobnost, mít zabezpečené kontejnery a správně nastavené role může ušetřit spoustu problémů. Takže si to pořádně prostuduj a zkoušej různé možnosti. Každý projekt je jiný a co funguje jednomu, nemusí sedět jinému.

179 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Michaela Fučíková
Serverovny.cz/Články/Containers a Docker
Implementace CI/CD pipeline s využitím Dockeru: Krok za krokemPodrobný průvodce nastavením Continuous Integration a Continuous Deployment pomocí Docker kontejnerů pro Serverovny.cz.
1000 slov
10 minut čtení
27. 10. 2022
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky