Jaké jsou nejlepší metody pro autentizaci a autorizaci API?
Když se bavíme o bezpečnosti našich aplikací a API, autentizace a autorizace jsou klíčovými aspekty, které nelze opomenout. Je zajímavé, jak si různé projekty vybírají různé metody pro ověřování uživatelů a udělování oprávnění. Mám na mysli třeba OAuth 2.0, který je dneska dost populární, ale co třeba JWT (JSON Web Tokens)? Jaké zkušenosti máte s těmito metodami? Vím, že každá metoda má své výhody a nevýhody, takže by mě opravdu zajímalo, co si o tom všichni myslíte. Dáváte přednost nějakému konkrétnímu řešení pro zabezpečení vašich API? Jak řešíte situace, kdy je potřeba prověřit uživatele na základě různých rolí a přístupových práv? Zároveň, co říkáte na použití API klíčů versus tokenů? Někde jsem slyšel, že používat kombinaci obojího může být efektivní, ale je to tak v praxi? A co starší metody jako Basic Auth – používáte je vůbec ještě v nějakých případech? Taky by mě zajímalo, jak se vyrovnáváte s tím, když potřebujete chránit citlivé údaje a zároveň umožnit snadný přístup pro vývojáře. Jaké jsou vaše tipy na to, abyste našli správnou rovnováhu mezi bezpečností a použitelností? Každopádně jsem zvědavý na vaše názory a zkušenosti s těmito tématy. Snad se podaří rozproudit zajímavou diskusi!