Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší metody pro autentizaci a autorizaci API?

Jaké jsou nejlepší metody pro autentizaci a autorizaci API?

Když se bavíme o bezpečnosti našich aplikací a API, autentizace a autorizace jsou klíčovými aspekty, které nelze opomenout. Je zajímavé, jak si různé projekty vybírají různé metody pro ověřování uživatelů a udělování oprávnění. Mám na mysli třeba OAuth 2.0, který je dneska dost populární, ale co třeba JWT (JSON Web Tokens)? Jaké zkušenosti máte s těmito metodami? Vím, že každá metoda má své výhody a nevýhody, takže by mě opravdu zajímalo, co si o tom všichni myslíte. Dáváte přednost nějakému konkrétnímu řešení pro zabezpečení vašich API? Jak řešíte situace, kdy je potřeba prověřit uživatele na základě různých rolí a přístupových práv? Zároveň, co říkáte na použití API klíčů versus tokenů? Někde jsem slyšel, že používat kombinaci obojího může být efektivní, ale je to tak v praxi? A co starší metody jako Basic Auth – používáte je vůbec ještě v nějakých případech? Taky by mě zajímalo, jak se vyrovnáváte s tím, když potřebujete chránit citlivé údaje a zároveň umožnit snadný přístup pro vývojáře. Jaké jsou vaše tipy na to, abyste našli správnou rovnováhu mezi bezpečností a použitelností? Každopádně jsem zvědavý na vaše názory a zkušenosti s těmito tématy. Snad se podaří rozproudit zajímavou diskusi!

193 slov
1.9 minut čtení
21. 9. 2023
Vlastimil Dvořáček

Když se bavíme o autentizaci a autorizaci API, tak osobně preferuju OAuth 2.0, protože je dost flexibilní a dneska ho používá spousta velkých služeb. Ale souhlasím, že JWT je super volba pro stateless aplikace – rychlé a bezpečné, pokud se to správně nastaví.

API klíče jsou fajn pro jednoduché scénáře, ale jakmile jde o citlivější data, tak bych šel raději do tokenů. Kombinace obojího může bejt efektivní, ale je to spíš na konkrétní situaci.

Basic Auth už moc nepoužívám, je to stará škola a nebezpečný bez HTTPS.

Pokud jde o roli uživatelů a přístupový práva, tak doporučuju mít dobře promyšlenou strukturu rolí – to pak usnadní autorizaci. Balanc mezi bezpečností a použitelností je těžký, ale ideální je mít co nejjednodušší UX, přitom dodržovat všechna bezpečnostní opatření bez zbytečnýho zatěžování vývojářů.

Vždycky je dobrý si udělat audit bezpečnosti a zjistit, co funguje v praxi. Každopádně je to věc na delší diskuzi.

149 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Bedřich Bezděk

Takže k té autentizaci a autorizaci API. Oauth 2.0 je fakt populární, protože umožňuje delegované přístupy a hodí se na různé aplikace, ale je to dost složité na implementaci. Na druhou stranu JWT jsou super pro stateless aplikace, protože si můžeš ukládat informace o uživateli do tokenu a nepotřebuješ neustále kontrolovat databázi. Hlavně když se ti tokeny propouští přes front-end, což je dneska běžné.

Co se týče kombinace API klíčů a tokenů, to může být efektivní, ale musíš to ošetřit, aby se ti to nezvrtlo. Klíče bývají zranitelné, takže je dobré mít nějakou expiraci nebo rotation policy. Basic Auth už moc nepoužívám, je to prostě staré a nebezpečné bez HTTPS.

A k těm rolím a přístupovým právům – doporučuji mít nějaký RBAC (Role-Based Access Control), kde si lidi rozdělíš podle jejich rolí. Aby si udržel rovnováhu mezi bezpečností a použitelností, snaž se mít jednoduchý proces přihlašování a zároveň chránit citlivé data třeba pomocí šifrování. Takže jo, každý projekt má své specifika, musíte to prostě testovat a ladit.

166 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
František Zlámal
Serverovny.cz/Články/API a integrace
Nejlepší praktiky zabezpečení API v serverovém prostředíObjevte klíčové metody pro zabezpečení vašich API a ochranu před útoky, které mohou ohrozit vaši serverovou architekturu.
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2022
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky