Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavím MFA na svém serveru?

Jak nastavím MFA na svém serveru?

Nedávno jsem začal přemýšlet o zabezpečení svého serveru a narazil jsem na pojmy jako dvoufaktorová autentizace, nebo zkráceně MFA. Zjistil jsem, že je to důležitý krok k ochraně před neoprávněným přístupem a různými útoky, které se v dnešní době dějí. Když jsem si o tom začal více číst, zjistil jsem, že existuje několik různých metod, jak MFA nastavit, ale nikde jsem nenašel konkrétní návod, který by mi pomohl na mém konkrétním serveru. Mám pocit, že by mi to moc pomohlo, kdybych věděl, jakým způsobem to udělat a jaké nástroje použít. Také bych rád znal nějaké tipy na to, jak vybrat ten správný druh dvoufaktorové autentizace, jestli používat autentizační aplikace, SMS kódy nebo něco jiného. Jaké jsou nejlepší praktiky pro implementaci MFA a co vše je potřeba mít na paměti? Jak se dá MFA nastavit na různé platformy jako Linux nebo Windows? Narazil jsem na několik článků, ale většinou byly dost technické a já se snažím najít něco srozumitelnějšího. Mohli byste mi prosím poskytnout nějaký jednoduchý průvodce krok za krokem, abych mohl začít? Děkuji za jakoukoli pomoc!

176 slov
1.8 minut čtení
15. 8. 2024
Jindřiška Sládková

MFA je super krok, jak zabezpečit server. Základ je vybrat si metodu, co ti sedí. Pokud máš Linux, můžeš použít Google Authenticator nebo Authy. Na Windows to jde taky, ale tam je to víc o nastavení RDP a podobných věcí. Obecně, nainstaluj si balíček pro MFA, co se ti líbí, nastav klíč a pak už jen skenuješ QR kód aplikací na mobilu.

Pro SMS kódy to je takové riskantní, protože někdo může mít tvou SIMku, takže radši ty appky. Ověřuj si zálohy na kódy nebo používej hardwarové tokeny pro lepší zabezpečení.

Tipy? Nezapomeň na zálohu kódů a prostě testuj to po nastavení. Když to nebude fungovat, můžeš se dostat do problémů s přístupem. A samozřejmě měj vždy aktualizované všechny balíčky a servery s patchema. Tak hodně štěstí!

125 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Tomáš Vejvoda

Nastavit MFA na serveru je fakt dobrý nápad. Zde je pár základních kroků, co bys měl udělat. Pokud máš Linux, většinou se používá Google Authenticator, což je aplikace na mobil, která generuje kódy. Můžeš ji nainstalovat pomocí příkazového řádku. Na Debianu/Ubuntu to uděláš takhle:

1. Nainstaluj balíček pomocí sudo apt install libpam-google-authenticator.
  2. Pak spusť google-authenticator a postupuj podle pokynů – to ti vygeneruje QR kód a tajný klíč.
  3. Přidej do souboru /etc/pam.d/sshd řádek auth required pam_google_authenticator.so.
  4. A nezapomeň změnit nastavení SSH v /etc/ssh/sshd_config, aby byl povolený ChallengeResponseAuthentication yes.
  5. Restartuj SSH službu s sudo systemctl restart sshd.

Pro Windows existují různé nástroje jako Duo Security nebo Microsoft Authenticator, které si můžeš taky nastavit. Většinou to funguje podobně – zaregistruješ se, stáhneš aplikaci a postupuješ podle pokynů.

Co se týče výběru metody, doporučuji autentizační aplikace, protože jsou mnohem bezpečnější než SMS (ty se dají snadno odchytit). Takže pokud můžeš, drž se aplikací jako Google Authenticator nebo Authy.

A pokud chceš víc info, mrkni na různé návody na netu, najdeš tam spoustu příkladů a videí. Hlavně si to pořádně nastav, abys měl jistotu, že tvůj server je pod kontrolou.

182 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Eduard Lacina
Serverovny.cz/Články/Access Control
Porozumění MFA: Jak efektivně chránit serverové aplikaceV tomto článku se podíváme na to, jak implementovat vícestupňovou autentizaci (MFA) pro ochranu serverových aplikací. Prozkoumáme různé strategie a te...
1000 slov
10 minut čtení
9. 6. 2024
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky