Jak porovnat náklady na hybridní cloud s veřejným a privátním řešením?
Zajímá mě, jak správně porovnat náklady na hybridní cloud se standardními veřejnými a privátními řešeními. Já vím, že každý z těchto typů cloudových služeb má své výhody a nevýhody, ale co se týče nákladů, to je pro mě zatím velká neznámá. Když se podívám na veřejný cloud, tak tam jsou jasně definované ceny a velká škála služeb, které si mohu vybrat. Ale jak to vypadá s hybridním cloudem? Vždycky jsem slyšel, že jeho náklady mohou být komplexnější, protože se míchají prvky z obou světů – tedy privátního i veřejného. Jak se vlastně dají tyto náklady porovnat? Jsou nějaké konkrétní faktory, na které bych měl dávat pozor? Třeba licenční poplatky, údržba nebo něco jiného? A co třeba dlouhodobé výdaje versus krátkodobé? Jak moc je důležité zohlednit i to, jak rychle můžu škálovat zdroje podle potřeb mé firmy? Mám pocit, že pokud si chci udělat jasný obrázek o tom, co se mi vyplatí víc, musím mít přehled o všech těchto aspektech. Nechci investovat zbytečně do něčeho, co se pak ukáže jako nevhodné. Pokud má někdo zkušenosti s tímto porovnáváním nebo zná nějaké dobré praktiky či výpočty pro posouzení celkových nákladů vlastnictví (TCO) mezi těmito možnostmi, budu moc vděčný za sdílení informací. Jak jste na to šli vy?