Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit synchronizaci Active Directory s Azure AD?

Jak nastavit synchronizaci Active Directory s Azure AD?

Mám na srdci otázku, která mě poslední dobou trápí. Jsem si vědom, že Microsoft nabízí možnost propojení on-premise Active Directory s Azure Active Directory a rád bych se o tom dozvěděl víc. Zajímá mě konkrétně, jak správně nastavit tu synchronizaci, aby vše fungovalo tak, jak má. Mám několik uživatelských účtů v Active Directory a chtěl bych je mít synchronizované s Azure AD kvůli různým cloudovým službám, které plánujeme využívat. Je mi jasné, že existují nějaké nástroje, jako Azure AD Connect, ale nejsem si jistý, jak přesně fungují. Jaké jsou kroky k tomu, abych mohl začít s nastavením? Musím mít na serveru něco speciálního nainstalovaného? A co když mám více domén? Jak to funguje v takovém případě? Taktéž bych rád věděl, jestli je potřeba něco dalšího nastavit po synchronizaci, aby všechno běželo hladce. V podstatě se ptám na celý proces od začátku do konce. Byl bych moc vděčný za jakékoli tipy nebo rady, které by mi mohly pomoci. Děkuji všem za odpovědi!

161 slov
1.6 minut čtení
7. 12. 2023
Jitka Horáková

Pro synchronizaci Active Directory s Azure AD je potřeba použít Azure AD Connect. Ten nainstaluješ na server, co máš v on-premise prostředí. Krok po kroku to vypadá nějak takhle:

1. Příprava: Ujisti se, že máš potřebné přístupové údaje k Azure AD a že server, kde to budeš instalovat, má .NET Framework a další závislosti.

2. Instalace Azure AD Connect: Stáhni si Azure AD Connect z oficiálních stránek Microsoftu a nainstaluj ho. Během instalace si vybereš typ synchronizace (většinou „Express“ je dostatečný pro většinu scénářů).

3. Konfigurace: Budeš muset zvolit, jaké domény chceš synchronizovat a zadat admin údaje pro obě AD. Pokud máš víc domén, můžeš je všechny přidat během instalace.

4. Synchronizace uživatelů: Po nastavení se spustí synchronizace uživatelů. Může to chvíli trvat, ale po dokončení by se měli uživatelé objevit v Azure AD.

5. Kontrola: Zkontroluj v Azure portálu, jestli se uživatelé opravdu synchronizovali.

Co se týče dalších nastavení, po synchronizaci můžeš chtít nastavit Single Sign-On (SSO) pro snadnější přihlašování nebo upravit pravidla synchronizace, pokud chceš některé uživatele nebo skupiny vynechat.

Taky nezapomeň na pravidelnou kontrolu a aktualizaci Azure AD Connect, aby vše běželo hladce.

179 slov
1.8 minut čtení
10. 11. 2022
Pavla Blažková

Synchronizace Active Directory s Azure AD je docela jednoduchá, když víš, co máš dělat. První krok je stáhnout a nainstalovat Azure AD Connect na server, kde máš Active Directory. Tenhle nástroj je klíčový, protože umožňuje synchronizaci uživatelských účtů mezi on-premise a cloudem.

Během instalace si můžeš vybrat, jestli chceš synchronizovat všechny domény nebo jen některé. Pokud máš víc domén, tak se ujisti, že všechny jsou přidány do Azure AD a v Azure AD Connect je správně nastaveno.

Po instalaci tě provede wizardem, kde si nastavíš přihlašovací údaje k Azure AD a pak ti dá možnost vybrat, jaké atributy chceš synchronizovat. Typicky to bývá jméno, email a další detailní informace. Nezapomeň na možnost Password Hash Synchronization nebo Pass-through Authentication – obě možnosti ti pomůžou s autentifikací.

Jakmile to všechno nastavíš a spustíš synchronizaci, tak bys měl vidět uživatelské účty v Azure AD během chvilky. Je fajn mít na paměti, že po prvním spuštění může trvat nějakou dobu, než se všechno synchronizuje.

Pokud jde o něco dalšího po synchronizaci – můžeš chtít nastavit skupiny nebo politiku pro správu přístupů. Taky si zkontroluj pravidelně logy v Azure AD pro případné chyby. A to je asi tak všechno k tomu – je to fakt hodně o tom klikání a nastavení, ale jakmile to uděláš jednou, tak už je to pak většinou ok.

215 slov
2.2 minut čtení
29. 11. 2024
Tereza Jonášová
Serverovny.cz/Články/Access Control
Řízení přístupu pomocí identit: Jak synchronizovat Active Directory s cloudovými službamiV tomto článku se podíváme na to, jak efektivně synchronizovat Active Directory s cloudovými službami pro lepší správu identit a přístupových práv.
1000 slov
10 minut čtení
8. 1. 2021
Ing. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky