Serverovny.cz/Fórum/Jak jednoduše propojit lokální Active Directory s cloudovými službami?

Jak jednoduše propojit lokální Active Directory s cloudovými službami?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně propojení lokální Active Directory s cloudem. Vím, že existují různé metody, ale hledám nějakou jednoduchou a efektivní cestu, jak to udělat, aniž bych musel strávit dny studováním komplikované dokumentace. Jsem si vědom, že Microsoft nabízí Azure AD Connect, ale nejsem si úplně jistý, jak to přesně funguje a zda to vůbec zvládnu nastavit sám. Můžete mi prosím přiblížit, co všechno je potřeba udělat pro úspěšné propojení? Jaké jsou hlavní kroky? A jaké jsou případné problémy, na které bych si měl dát pozor? Je nutné mít nějaké speciální oprávnění nebo software? Slyšel jsem také něco o synchronizaci uživatelských účtů a skupin, ale moc tomu nerozumím. Bude to mít vliv na stávající infrastrukturu nebo uživatelské účty v lokální síti? Klidně se podělte i o osobní zkušenosti nebo rady, co se vám osvědčilo. Díky moc za jakékoli informace!

141 slov
1.4 minut čtení
17. 6. 2022
Antonín Eliáš

Propojení lokální Active Directory s cloudovými službami, zejména s Azure, se dá zvládnout poměrně jednoduše přes Azure AD Connect. Tady je pár základních kroků, co udělat:

1. Příprava - Zkontroluj, že máš na serveru Windows Server 2012 a vyšší, jinak to nepůjde. Budeš potřebovat taky účet s admin právy na AD.
  2. Instalace Azure AD Connect - Stáhni si a nainstaluj Azure AD Connect na server, kde máš lokální AD. Je to snadné, průvodce tě provede instalací.
  3. Konfigurace synchronizace - Během instalace zvolíš, co všechno chceš synchronizovat (uživatelské účty, skupiny atd.). Většinou stačí defaultní nastavení.
  4. Ověření funkčnosti - Po dokončení instalace se ujisti, že uživatelské účty se úspěšně synchronizují do Azure AD. Můžeš to zkontrolovat v Azure portálu.
  5. Monitorování - Občas mrkni do Azure AD Connect Health pro sledování stavu synchronizace a případné problémy.

Neměl bys mít problémy se stávající infrastrukturou, jen dej pozor na to, jaké uživatelské jména synchonizuješ, aby nedocházelo k duplicitám nebo konfliktům. Oprávnění jsou docela standardní - admin na lokální AD a přístup do Azure portálu, nic extra speciálního. Měj na paměti, že některé věci jako hesla se mohou synchronizovat jen jednosměrně (z lokálního AD do Azure).

Osobně jsem měl s tímhle celkem dobré zkušenosti, ale pokud nevíš co děláš, tak se můžeš dostat do problémů s konfigurací nebo s duplikáty, tak si dej pozor a radši si to nejdřív pořádně prostuduj.

235 slov
2.4 minut čtení
19. 1. 2025
Ivana Malíková

Takže, pokud chceš propojit lokální Active Directory s cloudem, Azure AD Connect je fakt dobrá volba a vlastně docela jednoduchá. Hlavní kroky, co musíš udělat: 1. Stáhni si Azure AD Connect z Microsoftu a nainstaluj ho na server, kde máš AD. 2. Během instalace tě provede průvodce, kde si nastavíš, co přesně chceš synchronizovat (uživatelské účty, skupiny atd.). 3. Potřebuješ mít platný účet v Azure a admin oprávnění na lokálním AD, takže si to zkontroluj. 4. Po nainstalování se všechno samo začne synchronizovat podle toho, jak to nastavíš. Můžeš nastavit i jednoklikovou synchronizaci, což je fajn.

Pokud jde o problémy, dej si pozor na to, že když něco změníš v lokálním AD, tak se to projevuje i v cloudu a naopak. Takže si promysli strukturu uživatelských účtů a skupin předem. Důležité je taky mít zálohu, kdyby něco nevyšlo. Co se týče vlivu na stávající infrastrukturu, nemělo by to nic rozbít, pokud to budeš dělat správně.

Jinak osobně jsem měl problém s duplicitními uživatelskými účty, takže doporučuji si vše před synchronizací důkladně zkontrolovat a vyčistit. Taky se ujisti, že všechny potřebné porty máš otevřené pro komunikaci s cloudem. Když tohle zvládneš, mělo by to fungovat hladce.

194 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Luboš Malík
Serverovny.cz/Články/Access Control
Řízení přístupu pomocí identit: Jak synchronizovat Active Directory s cloudovými službamiV tomto článku se podíváme na to, jak efektivně synchronizovat Active Directory s cloudovými službami pro lepší správu identit a přístupových práv.
1000 slov
10 minut čtení
8. 1. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky