Serverovny.cz/Fórum/Můžu použít Ansible pro Windows servery, nebo jen pro Linux?

Můžu použít Ansible pro Windows servery, nebo jen pro Linux?

Zajímalo by mě, zda je možné využívat Ansible při správě Windows serverů, nebo je to nástroj, který je určený pouze pro Linuxové prostředí. Mám nějaké zkušenosti s Ansiblem a vím, že se skvěle hodí na automatizaci různých úloh a nasazování aplikací na Linux serverech. Ale co se týče Windows, jsem si nejistý. Slyšel jsem, že Ansible má nějakou podporu pro Windows, ale nevím jak moc je to funkční a jestli se to dá vůbec srovnávat s tím, jak to funguje na Linuxu. Zajímalo by mě, jaké moduly bych měl použít pro správu Windows serverů pomocí Ansible a jestli je potřeba něco speciálního nastavit. Taktéž bych rád věděl, jestli existují nějaké nástrahy nebo omezení při používání Ansible s Windows servery, které bych měl mít na paměti. Může mi někdo říct, jaký je rozdíl mezi použitím Ansible na Linuxu a Windows? A co třeba výkonnostní otázky? Je to stejně efektivní jako na Linuxu? Děkuji za každý tip nebo zkušenost!

157 slov
1.6 minut čtení
5. 1. 2025
David Dobeš

Jasně, Ansible se dá použít i pro Windows servery. Není to jen pro Linux, i když tam je to asi víc rozšířené a podpora je lepší. Pro Windows se používají moduly jako win_copy, win_command, win_shell a další. Musíš mít Windows Remote Management (WinRM) zapnutý, aby to fungovalo. To může být trochu oříšek, protože WinRM má svoje specifika a občas se s tím lidi potýkají.

Co se týče výkonnosti, tak to záleží na tom, co děláš. Rychlost může být jiná než u Linuxu, ale v zásadě to funguje ok. Někdy můžeš narazit na omezení, třeba v rámci dostupných modulů nebo funkcí, které nejsou tak bohaté jako na Linuxu. Takže jo, Ansible na Windows funguje, ale chce to trochu víc nastavení a možná budeš běhat po fórech s dotazy ohledně WinRM a podobně.

131 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Daniel Mareš

Jasně, Ansible se dá použít i na Windows servery. Není to jen pro Linux. Musíš ale mít na paměti, že to funguje trochu jinak než na linuxových strojích. Místo SSH se používá WinRM, což je Windows Remote Management. Takže je potřeba nastavit WinRM na těch Windows serverech, to může být trošku otravné. Co se týče modulů, tak máš k dispozici moduly jako win_copy, win_package, win_service a další, které ti pomůžou s různými úkoly.

Omezení jsou hlavně v tom, že ne všechny funkce, co máš na Linuxu, budou dostupné i na Windows. Některé příkazy nebo moduly nefungují stejně nebo nejsou vůbec podporované. Výkonnostně to může být taky trošku slabší, protože WinRM není tak rychlé jako SSH. Ale pokud se s tím smíříš a nastavíš to správně, dá se to používat celkem pohodlně. Takže jo, Ansible s Windows funguje, ale chce to víc nastavování a můžeš narazit na pár problémů.

147 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Tereza Vrbová
Serverovny.cz/Články/Programování skriptů
Jak používat Ansible pro automatizaci konfigurací serverůPodrobný průvodce, jak nasadit a efektivně používat Ansible pro automatizaci konfiguračních úloh na vašich serverech.
1000 slov
10 minut čtení
5. 1. 2025
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky