Serverovny.cz/Fórum/Jak zjistit, co zatěžuje CPU na našem serveru?

Jak zjistit, co zatěžuje CPU na našem serveru?

Máme tady nějaký problém s naším serverem a nevím, jak se k tomu postavit. CPU nám skáče do hodně vysokých hodnot a já bych potřeboval zjistit, co přesně to zatěžuje. Zkoušel jsem se podívat na různé monitorovací nástroje, ale pořád nemám jasno v tom, co přesně sleduji. Používáme nějaký Linux server a slyšel jsem, že existují příkazy, které můžou pomoct, ale vůbec nevím, kde začít. Mám zkusit něco jako top nebo htop? Nebo co třeba ps a vmstat? Jaké další nástroje byste doporučili pro analýzu zatížení CPU? Připadá mi, že občas je server pomalý, ale zatím nevím, jestli to dělá nějaký konkrétní proces nebo jestli je to tím, že máme moc aplikací běžících najednou. Jakým způsobem se dá zjistit, který proces žere nejvíc zdrojů? A jak mohu zjistit, proč ten proces tolik zatěžuje CPU? Měli jsme i nějaké problémy s optimalizací některých skriptů, tak bych rád věděl, jestli to může mít vliv na výkon serveru. Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké tipy, jak optimalizovat zátěž CPU v dlouhodobém horizontu. Všechny rady a zkušenosti by mi moc pomohly.

178 slov
1.8 minut čtení
28. 3. 2024
Nikola Vaníčková

Jasně, zátěž CPU může být dost frustrující. První krok je fakt spustit "top" nebo "htop". Top ti ukáže běžící procesy a jakou zátěž dělají. Htop je lepší v tom, že to vypadá hezky a můžeš tam snadno seřadit podle CPU, což pomůže najít ty nejnáročnější procesy. Pak je tu příkaz "ps aux --sort=-%cpu", ten ti taky ukáže procesy seřazené podle využití CPU.

Pokud chceš něco podrobnějšího, zkus "vmstat" pro sledování systémových zdrojů a "iostat" pro disky. Můžeš se podívat i na logy, jestli tam není něco podezřelého. Jo a jestli máte skripty, co běží na pozadí, ověř si, jestli nemají nějaké smyčky nebo špatnou optimalizaci – to může brutálně zatěžovat CPU.

Dlouhodobě doporučuju optimalizaci aplikací a možná i upgrade serveru, když máte moc věcí najednou. A sledujte i plánování úloh – třeba cron jobs by měly mít rozumné intervaly.

Takže shrnutí: top/htop na procesy, vmstat/iostat na celkovou zátěž a ladit skripty. Držím palce!

152 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Ludmila Šrámková

Zdar, nejlepší začátek je fakt zkusit "top" nebo "htop". Ty ti ukážou, jaký procesy žerou CPU v reálném čase. Htop je lepší, má hezčí rozhraní a víc info. Můžeš taky použít "ps aux --sort=-%cpu" pro seřazení procesů podle zatížení CPU.

Když už najdeš podezřelé procesy, podívej se na jejich příkazy, co dělají. Zjisti, jestli to jsou třeba nějaký skripty, co jsi psal. Třeba PHP nebo Python skripty můžou být hodně náročný, pokud nemáš dobrý optimalizace.

Vmstat ti může říct víc o celkových zdrojích a jak jsou využívaný, ale pro konkrétní procesy je lepší tohle.

Pokud je to dlouhodobý problém, mrkni na nastavení serveru, třeba konfigurace aplikací nebo databází. Možná tam můžeš něco upravit, aby to žralo míň CPU. Ať se daří!

119 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Libor Pícha
Serverovny.cz/Články/What-If scénáře
Jak řešit situaci, kdy dojde k přetížení CPU na serveru?Praktický návod na identifikaci příčin přetížení procesoru a možnosti optimalizace výkonu serveru.
1000 slov
10 minut čtení
26. 5. 2022
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky