Serverovny.cz/Fórum/Jak vyřešit problém s trvale vysokou zátěží procesoru?

Jak vyřešit problém s trvale vysokou zátěží procesoru?

Mám problém s naší serverovou mašinou. V poslední době jsme si všimli, že náš procesor je neustále zatížený na maximum. Nikdy jsem s tímhle moc zkušeností neměl, takže teď nevím, co s tím. Zkoušel jsem restartovat server, ale to nepomohlo. Jaké kroky bych měl podniknout, abych zjistil, co způsobuje tu vysokou zátěž? Měl bych se podívat na konkrétní procesy, které běží? Jaké nástroje nebo příkazy mohu použít k diagnostice problému? Je potřeba se podívat do logů, nebo by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické aplikace, které by mohly být příčinou? Slyšel jsem o monitorovacích nástrojích jako je htop nebo top, ale nejsem si jistý, jak je správně použít. Také mě zajímá, jestli by mohlo být užitečné provést nějaké optimalizace na úrovni serveru nebo aplikací, které tam běží. Může mít například vliv i to, kolik máme nainstalovaných pluginů nebo jaké databáze používáme? Ovlivňuje to výkon CPU? Byl bych rád za jakékoli rady a tipy pro řešení této situace. Omlouvám se za možná zmatené dotazy, ale jsem ve stresu z toho, že náš server nefunguje tak, jak má.

176 slov
1.8 minut čtení
24. 8. 2023
Jitka Horáková

Zdravím, tohle je fakt otravný problém. První krok je podívat se na procesy, co ti žerou CPU. Zkus spustit "top" nebo "htop" v terminálu, to ti ukáže, jaké procesy jsou aktivní a kolik zdrojů berou. Když najdeš nějaký podezřelý proces, tak ho můžeš buď zabít, nebo se podívat, co to vlastně je.

Další věc, zkontroluj logy, třeba v /var/log/ najdeš něco podezřelého. Můžeš mít špatně nastavený software nebo nějaký plugin, co dělá neplechu. Pokud běžíš databázi, jako MySQL nebo PostgreSQL, tak se podívej na jejich výkon a optimalizaci dotazů.

Navíc pokud máš server s hodně pluginy nebo službami, tak to taky může zvyšovat zátěž. Zkus je odinstalovat nebo deaktivovat ty, co nepoužíváš.

Monitorovací nástroje jako Grafana nebo Prometheus můžou být užitečné pro dlouhodobé sledování výkonu a zátěže. A pokud nemáš moc zkušeností s optimalizací serveru, tak zvaž konzultaci s někým, kdo se v tom vyzná.

Držím palce!

143 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Žaneta Kopalová

Zní to jako nepříjemná situace. Hlavně se neděs, je dobrý začít s nějakýma základníma diagnostickýma nástrojema. Zkus spustit top nebo htop, ty ti ukážou, který procesy zatěžují CPU. Když vidíš, že něco běží na 100%, můžeš zkusit zjistit, co to je a proč. Možná se ti tam objeví nějaká aplikace nebo služba, co se chová divně.

Pak se taky mrkni do logů, třeba /var/log/syslog nebo /var/log/messages, tam najdeš info, co se dělo v poslední době a jestli něco vyhazovalo chyby.

Optimalizace by mohly pomoct – zkontroluj, jestli nemáš moc pluginů nebo rozšíření, co by mohly zatěžovat server. Pokud používáš databázi, mrkni, jestli tam nemáš nějaké dotazy, co se moc dlouho spouští.

Jinak nezapomeň na aktualizace – starší verze softwaru můžou mít bugy, který CPU zatěžují víc než je potřeba. Takže tohle všechno zkus a snad brzo najdeš příčinu.

137 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Denisa Drábková
Serverovny.cz/Články/What-If scénáře
Jak řešit situaci, kdy dojde k přetížení CPU na serveru?Praktický návod na identifikaci příčin přetížení procesoru a možnosti optimalizace výkonu serveru.
1000 slov
10 minut čtení
26. 5. 2022
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky