Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když je moje serverová latence najednou vysoká?

Co dělat, když je moje serverová latence najednou vysoká?

Mám takový problém, poslední dobou jsem si všiml, že latence mého serveru šla výrazně nahoru. Nikdy jsem s tím neměl žádné potíže a teď je to jako noční můra. Zákazníci si stěžují, že se webové stránky načítají pomalu, a já mám strach, že ztrácím návštěvníky. Nejdřív jsem si myslel, že to může být nějaký problém s hostováním, ale po kontrole vše vypadá v pořádku. Zkoušel jsem restartovat server, ale nic se nezměnilo. Mělo by smysl podívat se na zatížení procesoru nebo paměti? Co když je problém někde v síti? Měl bych zkontrolovat pingy nebo traceroute? Jaké nástroje bych mohl použít k diagnostice? A co když to není můj problém, ale problém poskytovatele? Jak zjistím, jestli je na jejich straně nějaký výpadek nebo anomálie? Mám také prověřit hry s DNS nebo něco jiného? Každopádně bych rád slyšel vaše názory a zkušenosti, protože s tak vysokou latencí jsem se nikdy nesetkal a nevím, co dělat. Jaké kroky byste doporučili podniknout a jaké jsou nejčastější příčiny tohoto problému?

165 slov
1.7 minut čtení
1. 1. 2022
Zdeňka Kříčková

Zní to jako celkem frustrující situace. Pokud máš vysokou latenci, první věc, co bych udělal, je zkontrolovat, jaké je zatížení CPU a RAM. Možná ti tam běží nějaký proces, co žere zdroje. Další krok by mohl být zkontrolovat síťové připojení. Zkus pingnout server a podívat se na traceroute, jestli se něco nezadrhává na cestě k tobě nebo k tvému hostiteli. Můžeš narazit na nějaké problémy s routováním nebo dokonce DDoS útok. Akorát dej pozor na to, jestli nemáš problém s DNS – může to taky zpomalit načítání stránek. No a pokud se ti zdá, že všechno vypadá OK na tvé straně, mrkni se na stránky poskytovatele, jestli nemají nějaké výpadky nebo problémy. V dnešní době není nic neobvyklého, že může mít i velký poskytovatel nějaké technické potíže. Někdy stačí jen počkat, ale jinak se můžeš pokusit kontaktovat jejich podporu. Držím palce!

141 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Věra Sedláčková

Zní to jako dost blbá situace. Když je latence najednou vysoká, určitě se zaměř na pár základních věcí. Zkontroluj zatížení CPU a paměti, jestli nejsou na maxu. Někdy může být problém v nějakém procesu, co žere zdroje. Pak se mrkni na síť – pingy a traceroute ti mohou ukázat, kde ten problém může být. Pokud je latence vysoká při pingu na server, asi to bude u tebe. Když to vypadá ok, zkus zjistit, jestli má tvůj poskytovatel výpadky nebo nějaké problémy s konektivitou. Někdy se to dá zjistit i na jejich stránkách nebo třeba na sociálních sítích. A nezapomeň zkontrolovat DNS, jestli to neblbne. Můžeš zkusit i další nástroje pro monitoring jako Grafana nebo Prometheus, pokud máš nastavený systém pro sledování výkonu. Hodně štěstí!

124 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Bohuslav Přibyl
Serverovny.cz/Články/What-If scénáře
Co dělat, když se objeví nečekaně vysoká latence v síti serveru?Zvýšená latence v síti může být frustrující, ale existuje celá řada příčin a řešení. V tomto článku se podíváme na hypotetickou analýzu různých příčin...
1000 slov
10 minut čtení
21. 11. 2020
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky