Serverovny.cz/Fórum/Proč se mi zvyšuje latence na serveru a jak to opravit?

Proč se mi zvyšuje latence na serveru a jak to opravit?

Mám takový problém, docela mě to trápí. V poslední době se mi totiž výrazně zvyšuje latence na mém serveru a já vůbec nevím, čím to může být. Když se připojím na server, tak pozoruji, že načítání stránek trvá mnohem déle než dřív. Zkoušel jsem si udělat testy rychlosti, ale výsledky jsou dost rozpačité. Někdy je latence v pořádku a jindy zase šíleně vysoká. Přitom jsem s internetovým připojením nic neměnil. Nechápu, proč se to děje, a hlavně bych rád věděl, co s tím mohu udělat. Je možné, aby to způsobovala nějaká konfigurace serveru nebo třeba zátěž od dalších uživatelů? Mám pocit, že poslední dobou server hodně laguje, ať už je to při hraní her online nebo při používání různých aplikací, co běží na serveru. Zkoušel jsem restartovat server a i router, ale většinou to pomůže jen na chvíli. Napadlo mě i zkontrolovat, jestli nejsou nějaké problémy s DNS nebo zda se nestalo něco s hostingem. Může mít vliv i umístění serveru? Když jsem zkoumal latenci, tak jsem si všimnul, že když se připojuji z různých lokací, tak je to pokaždé jiné. Co byste mi poradili? Jaké kroky bych měl podniknout k tomu, abych snížil tu latenci a vrátit se zpět k normálnímu provozu? Je vůbec možné toto opravit sám nebo bych měl radši kontaktovat technickou podporu? Budu vděčný za jakékoliv rady a tipy.

223 slov
2.2 minut čtení
27. 9. 2024
Jaroslav Tvrdík

Zvýšená latence může mít spoustu příčin. Zkus si projít, jestli ti na serveru neběží nějaké aplikace, co žerou výkon nebo jestli není server přehlcený uživateli. Můžeš mít taky problém s hostingem, třeba sdílíš server s někým, kdo dělá velký zátěž. Zkontroluj si nastavení DNS, někdy to může dělat neplechu. A pokud máš možnost, zkus optimalizovat konfiguraci serveru, třeba přidat víc RAM nebo zrychlit disk. Umístění serveru má taky vliv, pokud se připojuješ z větší dálky, tak to logicky trvá déle. A určitě se podívej na router – možná je potřeba ho restartovat nebo aktualizovat firmware. Pokud to bude trvalejší problém, neváhej kontaktovat technickou podporu. Mohou mít přehled o tom, co se děje a pomoci ti to vyřešit.

117 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Jaroslava Štěpánová

Zvýšená latence může mít několik příčin. Zkus se podívat na zátěž serveru – pokud máš víc uživatelů, může to dělat problémy, hlavně když je server přetížený. Také zkontroluj, jestli nemáš na serveru nějaké aplikace nebo procesy, co ti žerou výkon. Sleduj také síťovou propustnost, třeba ti někdo krade šířku pásma.

Umístění serveru může hrát roli, hlavně když se k němu připojuješ z různých míst. Zkus si ověřit ping z různých lokací, abys zjistil, jestli je problém jen na jedné cestě nebo jestli to dělá všude.

DNS problémy taky můžou zvýšit latenci. Zkus použít jiný DNS server (třeba Google nebo Cloudflare) a uvidíš, jestli to pomůže.

Pokud ti to nepomůže, tak bych zvážil kontaktovat technickou podporu poskytovatele – možná mají nějaké problémy na své straně. Občas stačí malá změna v konfiguraci nebo aktualizace softwaru a může to běžet zase jako dřív.

139 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Simona Karásková
Serverovny.cz/Články/What-If scénáře
Co dělat, když se objeví nečekaně vysoká latence v síti serveru?Zvýšená latence v síti může být frustrující, ale existuje celá řada příčin a řešení. V tomto článku se podíváme na hypotetickou analýzu různých příčin...
1000 slov
10 minut čtení
21. 11. 2020
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky