Serverovny.cz/Fórum/Jak mohu zrychlit načítání dat z disku?

Jak mohu zrychlit načítání dat z disku?

Už nějakou dobu se potýkám s problémem, že mi data z disku nahrávají děsně pomalu. Mám SSD disk, takže bych čekal, že to pojede jako vítr, ale realita je úplně jiná. Když se snažím otevřít větší soubory nebo spustit aplikace, hrozně se to seká a trvá to věčnost. Zkoušel jsem už pár věcí, jako třeba defragmentaci, ale mám pocit, že to moc nepomohlo. Také mě napadlo, jestli nemám zaplněný disk, ale když jsem se podíval na volné místo, tak tam ještě spoustu prostoru je. Přemýšlím, jestli by pomohlo něco jako změna nastavení BIOSu nebo aktualizace ovladačů. Nebo co třeba vyzkoušet jiný port pro připojení disku? Vím, že existují nějaké programy na optimalizaci výkonu disku, ale nevím, zda na to mám spoléhat. Určitě by mi pomohly i vaše zkušenosti nebo rady. Jaké konkrétní kroky bych měl podniknout, abych urychlil načítání dat z disku? Slyšel jsem také o různých technologiích jako NVMe nebo RAID a zajímalo by mě, jestli by to mohlo mít vliv. Díky moc za jakoukoli pomoc!

167 slov
1.7 minut čtení
1. 10. 2022
Soňa Kadlecová

Zkus pár věcí. První je zkontrolovat, jestli máš aktuální ovladače pro SSD a chipset základní desky. Staré ovladače můžou způsobovat zpoždění. Pak mrkni na nastavení BIOSu, jestli máš aktivovaný AHCI režim, to by mělo zlepšit výkon. Další věc – pokud používáš SATA připojení, zkus jiný port, občas to pomůže. Pokud máš volné místo, tak super, ale SSD má taky omezený počet zápisů, takže zkus zjistit, jestli nemáš nějakej problém s wear leveling. Mohlo by být fajn udělat čistku disku, vyhodit nepotřebný soubory a programy. No a pokud to všechno selže, tak zvaž NVMe disk nebo RAID konfiguraci, ty jsou fakt rychlý. A defragmentace SSD je blbost, to jen zpomalí. Tak držím palce.

112 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Marcela Jedličková

Zkus pár věcí. Nejprv se podívej, jestli máš aktualizovaný ovladače disku a chipsetu. Pokud jsi to už neudělal, tak to může hodně pomoct. Pak zkus zkontrolovat, jestli nemáš zapnutou nějakou energetickou úsporu, co by mohla disk zpomalovat. Můžeš taky zkusit změnit port, pokud máš SSD připojený přes SATA, zkusit jiný port na desce nebo přepnout na NVMe, pokud to podporuješ. RAID může taky zvýšit výkon, ale je to složitější. Pokud je disk dost plný (třeba pod 15-20% volného místa), může to být problém, i když tam vypadá dost místa. Také se podívej na běžící procesy, jestli něco nezatěžuje disk víc, než by mělo. A defragmentace u SSD není potřeba, spíš to může uškodit. Jinak zkus nějaké optimalizační programy, ale buď opatrný. Ať se ti to zlepší!

126 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Oldřich Šulc
Serverovny.cz/Články/Tuning výkonu
Tuning diskových systémů: Jak zvýšit rychlost přístupu k datům?V tomto článku se dozvíte, jak optimalizovat diskové subsystémy pro zajištění rychlejšího přístupu k datům a snížení latence. Nabízíme praktické tipy ...
1000 slov
10 minut čtení
26. 3. 2022
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky