Jak zrychlit HDD nebo SSD?
Když se člověk zamyslí nad tím, jaký má výkon svůj počítač nebo server, většinou se mu jako první vybaví procesor a RAM, ale co disk? Přeci jenom, co je vám platné, že máte super rychlý procesor, když disk stíhá na poslední chvíli? Takže se ptám, co vlastně udělat pro zlepšení výkonu HDD nebo SSD? Měl bych třeba vyzkoušet nějaké optimalizační nástroje nebo programy na defragmentaci? A co třeba aktualizace firmwaru? Pomůže to nějak? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké tipy na nastavení BIOSu, co by mohly zvýšit rychlost disku. Mám také pocit, že některé aplikace mi na pozadí berou výkon disku, tak bych rád věděl, jak je identifikovat a případně je zakázat. Co říkáte na různé techniky jako TRIM pro SSD? Opravu to pomáhá s udržováním výkonu? A co s HDD - je vůbec možné ho nějak optimalizovat, aby byl rychlejší bez toho, aby se musel měnit za nový? A pokud ano, jaké jsou nejlepší postupy? Jaké nastavení systému a souborového systému byste doporučili pro maximální výkon? Rád bych slyšel i o dalších užitečných tipech a trikech, které jste sami vyzkoušeli a které fungují. Děkuji za rady!