Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavím správně MTU pro nižší latenci?

Jak nastavím správně MTU pro nižší latenci?

Přemýšlím o tom, jak optimalizovat síťovou infrastrukturu a zlepšit latenci, a narazil jsem na nastavení MTU. Nikdy jsem se tím pořádně nezabýval, ale slyšel jsem, že správně nastavené MTU může mít obrovský vliv na výkon sítě. Mám doma několik zařízení, která spolu komunikují přes router a hrozně mě štve, jak občas některé aplikace lagují nebo se zasekávají. Četl jsem něco o tom, že pokud je MTU nastaveno příliš vysoko, může to způsobit fragmentaci paketů a tím pádem i vyšší latenci. Chci se tedy zeptat, jak přesně to MTU nastavit? Jak zjistit aktuální hodnotu MTU? A co byste doporučili jako optimální velikost pro snížení latence? Mám se snažit snížit MTU na minimum, nebo je lepší najít nějaký kompromis? Vím, že by nějaké testování také mohlo pomoci, ale nevím jak na to. Pokud byste měli nějaké tipy nebo rady ohledně nastavení MTU v domácí síti, byl bych moc vděčný. Děkuji za každou radu!

151 slov
1.5 minut čtení
2. 8. 2024
Jaroslava Háchová

MTU (Max Transmission Unit) je fakt důležitý pro latenci. Pokud je nastaveno moc vysoko, pak to může způsobit fragmentaci, což zpomaluje komunikaci a zvyšuje latenci. Základní MTU pro ethernet je 1500 bajtů, ale pokud máš problémy, můžeš zkusit snížit MTU na třeba 1400 nebo dokonce 1300 bajtů. Tím snížíš pravděpodobnost fragmentace.

Jak zjistit aktuální hodnotu? Na Windows otevři CMD a napiš "ping [IP adresa] -f -l [velikost]" a postupně zmenšuj velikost, dokud nedostaneš odpověď bez fragmentace. Na Linuxu je to podobné, použij "ping -M do -s [velikost] [IP adresa]".

Co se týče optimální hodnoty, je to jak říkáš o kompromisu. Zkusíš různé velikosti a uvidíš, co ti dá nejlepší výsledky. Někdy je lepší mít menší MTU pro rychlejší odezvu, ale zase to může znamenat víc paketů a tím i víc overheadu. Takže testování je klíčový, než se rozhodneš, co je pro tebe nejlepší.

142 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Milan Paleček

Nastavení MTU může opravdu ovlivnit latenci, takže máš pravdu, že to stojí za to vyzkoušet. Aby ses podíval na aktuální hodnotu MTU, můžeš použít příkaz v příkazovém řádku. Na Windows to je "ping -f -l [velikost] [IP adresa]" a zkoušíš různé velikosti, až najdeš maximální, která nefragmentuje. Na Linuxu stačí "ip link show" nebo "ifconfig".

Co se týče nastavení, většina domácích routerů má MTU nastavené kolem 1500, což je standard pro Ethernet. Pokud chceš snížit latenci, můžeš zkusit snížit MTU na 1400 nebo i níž, ale pozor na to, aby se ti to neprojevilo na výkonu. Ideálně najdi nějaký kompromis mezi velikostí paketů a latencí.

Testování můžeš udělat pomocí různých online nástrojů nebo programů na sledování latence a propustnosti sítě. Zkus jen měnit MTU a sledovat, jak se mění latence ve tvých aplikacích.

A nezapomeň, že kromě MTU hrají roli i další faktory jako rychlost internetu nebo kvalita routeru. Takže se neboj experimentovat!

152 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Dana Čermáková
Serverovny.cz/Články/Tuning výkonu
Optimalizace síťových parametrů pro vysoký výkon a nízkou latenciObjevte efektivní strategie pro vyladění síťových připojení a protokolů, které zajistí vysoký výkon a minimalizují zpoždění. Získejte tipy a triky pro...
1000 slov
10 minut čtení
8. 3. 2020
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky