Serverovny.cz/Fórum/Co můžu udělat pro zvýšení přenosové rychlosti sítě?

Co můžu udělat pro zvýšení přenosové rychlosti sítě?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně zrychlení přenosu dat v mé domácí síti. Už nějakou dobu se mi zdá, že internet běží pomalu, a to i přesto, že mám předplacený balíček s docela vysokou rychlostí. Vždycky, když se snažím streamovat filmy nebo hrát online hry, občas se stane, že se mi to seká nebo se snižuje kvalita. Zkoušel jsem restartovat router a také jsem občas měnil umístění, ale moc to nepomáhá. Myslím, že by mohlo být víc věcí, co bych mohl udělat. Napadlo mě zkontrolovat nastavení routeru nebo možná investovat do nějakého nového zařízení. Mohlo by mít smysl například přejít na wifi 6 nebo něco podobného? A co kabelové připojení? Je to opravdu o tolik rychlejší než bezdrátové? Rád bych věděl, jaké další tipy nebo triky byste doporučili pro optimalizaci sítě. Co třeba nastavení kanálů nebo QoS? Jaké metody a zařízení by mohly pomoci zvýšit tu přenosovou rychlost? Každá rada je vítaná, díky!

153 slov
1.5 minut čtení
30. 4. 2024
Roman Macháč

Zkus se podívat na pár věcí. První, co bych doporučil, je připojit se k internetu přes ethernet kabel, pokud to jde. Kabelovka je prostě stabilnější a rychlejší než Wi-Fi, obzvlášť když hodně lidí používá bezdrátovou síť. Pokud to dáš na kabel, měl bys vidět rozdíl hned.

Další věc – zkontroluj, jestli máš aktuální firmware na routeru. Někdy to pomůže vyřešit problémy se stabilitou a rychlostí. A pak můžeš zkusit změnit nastavení routeru, třeba kanál. Pokud je v okolí hodně dalších Wi-Fi sítí, můžeš mít problém s rušením. Zkus najít méně vytížený kanál v nastavení routeru.

QoS (Quality of Service) taky může pomoct. Pokud máš víc zařízení a někdo stahuje velký soubor nebo streamuje video, QoS ti umožní prioritizovat důležitější provoz jako hry a videa.

Pokud máš starší router, možná by stálo za to uvažovat o novém, klidně s podporou Wi-Fi 6, ale to už záleží na tvých potřebách. Často stačí drobné úpravy a budeš překvapený, jak moc můžeš zrychlit připojení.

159 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Michaela Pospíšilová

Zrychlení sítě můžeš zkusit několika způsoby. První je připojení přes Ethernet, to je obvykle mnohem stabilnější a rychlejší než wifi. Pokud to jde, tak to určitě doporučuji. Wifi 6 je fajn, pokud máš hodně zařízení, co využívají síť najednou, ale není to jediná cesta. Zkus změnit kanály na routeru, obzvlášť jestli žiješ v oblasti s hodně dalšími wifi sítěmi – můžeš najít méně vytížený kanál a tím zlepšit rychlost. QoS (Quality of Service) může taky pomoct prioritizovat důležitější provoz, což se hodí při hraní her nebo streamování. A nezapomeň zkontrolovat, jestli nemáš nějaký starý hardware, který by mohl brzdit celý systém. Někdy stačí jen aktualizovat firmware routeru a vyřešíš spoustu problémů. Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Zdeněk Svoboda
Serverovny.cz/Články/Tuning výkonu
Optimalizace síťových parametrů pro vysoký výkon a nízkou latenciObjevte efektivní strategie pro vyladění síťových připojení a protokolů, které zajistí vysoký výkon a minimalizují zpoždění. Získejte tipy a triky pro...
1000 slov
10 minut čtení
8. 3. 2020
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky