Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když se mi database často seká?

Co dělat, když se mi database často seká?

Mám problém s databází, která se mi neustále seká a já už fakt nevím, co s tím. Používám nějaký open-source systém a v poslední době to začalo být dost frustrující. Pracoval jsem na nějakém projektu, a když se měním mezi tabulkami nebo když se pokouším o dotazy, tak to prostě trvá věčnost. Zkoušel jsem i optimalizovat některé dotazy, ale moc to nepomohlo. Napadlo mě, jestli by nemohl být problém v serveru nebo v nějaké konfiguraci databáze. Měl jsem dojem, že moje serverové zdroje nejsou přetížené, ale i tak to nějak nefunguje tak, jak bych chtěl. Zajímalo by mě, jestli někdo nemá podobný problém nebo jestli by mohl poradit, co s tím dělat. Mohlo by to být kvůli špatnému indexování nebo snad nějakým zbytečným datům, co tam mám? A co třeba nastavení připojení k databázi? Je tam něco, co bych měl zkontrolovat nebo upravit? Vím, že jsem možná něco přehlédl a rád bych slyšel názory ostatních nebo tipy na troubleshooting. Přemýšlím i nad možností migrovat na jiný server nebo použít jinou databázi úplně. Ale chci si být jistý, že to nebude problém na mé straně, než do toho vložím další peníze a čas. Děkuju za každou radu!

196 slov
2 minut čtení
24. 12. 2021
Rudolf Vaněk

Zní to jako solidní pain. Určitě se mrkni na indexy, špatný indexování může fakt zpomalit dotazy. Zkus analyzovat dotazy, co ti trvají dlouho, jestli se tam neobjevujou nějaký full table scan nebo takový věci. Pak se podívej i na nastavení serveru, třeba je tam něco jako connection pool, co bys mohl optimalizovat. Zkontroluj i využití RAM a CPU, třeba to vypadá dobře, ale v určitých chvílích se to prostě přetížení. Jestli máš hodně nepotřebných dat, zvaž nějaký archivace nebo vyčištění databáze. Také zkus zmenšit počet připojení k databázi, někdy to pomůže. A pokud nic nepomůže, možná fakt zvaž migraci na jiný server nebo jinou databázi. Ale nejdřív zjisti, kde je opravdu problém.

112 slov
1.1 minut čtení
15. 12. 2024
Radek Konečný

Myslím, že to může být víc věcí. Zkus se podívat na indexy, jestli je máš správně nastavené. Špatně nastavené indexy můžou strašně zpomalit dotazy. Taky by stálo za to zkontrolovat, kolik dat máš v tabulkách. Když tam máš nějaké staré nebo zbytečné záznamy, může to taky zpomalovat výkon.

Další věc je, jestli máš správně nastavený server. I když ti nepřijde, že by byl přetížený, tak se mrkni na logy a výkonnostní metriky, třeba tam objevíš něco zajímavého.

Co se týče připojení k databázi, zkus optimalizovat nastavení – třeba počet připojení nebo timeouty. Jestli ti to fakt nefunguje ani po těchto změnách, možná by stálo za to uvažovat o migraci na jinou databázi nebo server. Ale fakt je dobrý nejdřív vyřešit věci na tvé straně, než investuješ do nového řešení.

129 slov
1.3 minut čtení
29. 12. 2024
Markéta Řezníková

Taky jsem měl podobnej problém s databází. Měl bych pár tipů, co zkusit. První věc, co bych zkontroloval, je indexování. Pokud máš velký tabulky a špatně nastavený indexy, tak to může fakt zpomalit dotazy. Zkus udělat EXPLAIN na tvých dotazech a podívat se, jakou cestu si databáze bere.

Další věc je optimalizace dotazů - i malý změny v syntaxi dotazu můžou udělat velkej rozdíl. Pokud používáš JOINy, zkus je omezit nebo použít subdotazy, jestli to pomůže.

Mysli taky na server - jestli nemáš moc procesů běžících na pozadí nebo jestli není přetíženej RAM nebo CPU. Můžeš zkusit sledovat, kolik zdrojů databáze zabírá během provozu.

A nakonec, mrkni na nastavení připojení. Někdy může být problém i v timeoutu nebo počtu připojení k databázi. Zkus se podívat na logy, jestli tam nejsou nějaký chybový hlášky.

Pokud nic nepomůže, zvaž tu migraci na lepší server nebo jinou databázi, ale jako poslední možnost.

148 slov
1.5 minut čtení
28. 9. 2024
Filip Valenta
Serverovny.cz/Články/Servery a databáze
Nejčastější chyby při správě databází na serverech a jak se jim vyhnoutObjevte nejčastější chyby, které se objevují při správě databází na serverech, a naučte se, jak efektivně eliminovat rizika spojená s integritou a výk...
1000 slov
10 minut čtení
9. 11. 2020
Mgr. Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky