Jak správně zálohovat databázi na serveru?
Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně zálohování databází na mém serveru. Mám několik databází, které jsou pro mě velmi důležité, a chci se ujistit, že je správně zálohuji, abych o ně v případě nějakého problému nepřišel. Mám na mysli jakýkoliv typ databáze, ale především se jedná o MySQL a PostgreSQL. Jaké jsou nejlepší postupy pro zálohování těchto databází? Je lepší provádět pravidelné plánované zálohy automaticky nebo raději zálohovat ručně, když mám pocit, že je to potřeba? Jaké nástroje byste doporučili pro tento úkol? Slyšel jsem něco o mysqldump pro MySQL, ale nejsem si jistý, jestli to je všechno, co potřebuji znát. A jak je to s obnovou databáze ze zálohy? Jak moc komplikovaný je tento proces? Co když mám velké objemy dat, jsou nějaké specifické metody, které by mohly pomoci? Obsahuje záloha i strukturu databáze nebo jen data? A co bezpečnost – mám se bát, že někdo může do záložních souborů proniknout? Jaké jsou nejlepší praktiky pro zabezpečení těchto záloh? Vím, že existuje spousta možností a technik, ale rád bych měl alespoň základní přehled toho, co by pro mě bylo nejlepší a nejefektivnější. Děkuji všem za jakoukoli radu!