Serverovny.cz/Fórum/Jak povolit automatizaci monitorování pro mé cloudové aplikace?

Jak povolit automatizaci monitorování pro mé cloudové aplikace?

Zdravím všechny, potřeboval bych trochu poradit ohledně automatizace monitorování mých cloudových aplikací. Vím, že existují různé nástroje a platformy, které tohle umožňují, ale jsem si docela nejistý, jak na to. Jak bych měl začít? Měl bych nejdříve vybrat nějaký monitoring tool, nebo je lepší se podívat na nastavení přímo v rámci cloudového poskytovatele? Je tu někdo, kdo už s tím má zkušenosti a mohl by mi vysvětlit, jaké kroky je potřeba udělat pro to, abych mohl efektivně sledovat výkon a zdraví svých aplikací? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké specifické metriky, na které bych se měl zaměřit. A co bezpečnost? Jak zajistit, aby to všechno bylo nastaveno správně a aby mi někdo neohrozil data? Budu vděčný za jakoukoli radu či tipy, klidně i odkazy na tutoriály nebo články, které by mohly být užitečné. Díky moc!

136 slov
1.4 minut čtení
23. 12. 2020
Alena Kučerová

Takže, co se týče automatizace monitorování, měl bys začít tím, že zjistíš, co vlastně chceš sledovat. Většina cloudových poskytovatelů má už nějaké základní nástroje pro monitoring - třeba AWS CloudWatch nebo Azure Monitor. Ty ti můžou poskytnout základní metriky jako CPU využití, latenci a další. Ale to je většinou jen začátek.

Doporučuji se podívat i na specializované nástroje jako Datadog, Prometheus nebo Grafana, ty ti dají víc flexibility a detailů. Metriky na sledování? Určitě se zaměř na latenci, chybovost, využití zdrojů a throughput.

Co se týče bezpečnosti, ujisti se, že máš nastavené správné role a oprávnění pro přístup k datům. Nenechávej to veřejné, pokud to není nutné. Zálohuj si data a měj monitoring nastavený tak, aby tě upozornil na neobvyklé aktivity.

Nějaké články nebo tutoriály najdeš určitě na webu poskytovatele nebo na YouTube. Hlavně začni s tím, co máš k dispozici a postupně to vylepšuj. Držím palce!

145 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Alena Vejvodová

Nejdřív si vyber tool. Zkus něco jako Prometheus nebo Grafana, jsou docela populární. Pak mrkni na to, co ti nabízí tvůj cloud provider – AWS, Azure nebo Google Cloud mají vlastní monitoring. Metriky jako latence, využití CPU a paměti jsou důležitý. Nezapomeň na logy, ty ti pomůžou při troubleshooting. K bezpečnosti – nastav role a oprávnění, aby k datům měli přístup jen pověření uživatelé. Taky můžeš použít šifrování a auditní záznamy. Hledej tutoriály na YouTube nebo přímo v dokumentaci toho nástroje, co si vybereš. Hodně štěstí!

86 slov
0.9 minut čtení
19. 1. 2025
Jaroslav Zeman
Serverovny.cz/Články/Cloudové technologie
Automatizace dozorování cloudových aplikací: Klíč k vysoké dostupnosti a výkonuJak implementovat automatizované monitorování cloudových aplikací pro zajištění jejich vysoké dostupnosti a výkonu.
1000 slov
10 minut čtení
29. 6. 2020
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky