Serverovny.cz/Fórum/Jaké nástroje doporučujete pro sledování výkonu cloudových služeb?

Jaké nástroje doporučujete pro sledování výkonu cloudových služeb?

Zajímalo by mě, jaké nástroje používáte pro sledování výkonu cloudových služeb. V poslední době se totiž hodně mluví o důležitosti monitoringu a analýzy dat, ale když přijde na výběr konkrétních nástrojů, jsem trochu ztracený. Existuje tolik možností a každý nástroj má své výhody a nevýhody. Je důležité mít přehled o tom, jak naše aplikace běží, jaké má latence a jak se chovají naše zdroje v cloudu. Zkoušel jsem pár bezplatných nástrojů, ale nejsem si jistý, jestli mi dávají všechny potřebné informace. Někteří lidé přísahají na určité komerční řešení, zatímco jiní preferují open source alternativy. Jak to vidíte vy? Jaké konkrétní nástroje využíváte pro monitoring výkonu cloudových služeb? Jaké funkce považujete za klíčové? Například, je pro vás důležitá vizualizace dat, upozornění na problémy nebo podrobná analytika? A co integrace s dalšími systémy? Myslím, že pro mě by bylo užitečné slyšet vaše zkušenosti a tipy. Mám pocit, že správný nástroj může udělat velký rozdíl a pomoci mi lépe spravovat moji cloudovou infrastrukturu.

160 slov
1.6 minut čtení
20. 5. 2022
Simona Světlíková

Sledování výkonu cloudových služeb je fakt klíčový, souhlasím. Já používám hlavně Grafanu s Prometheusem, je to super combo pro vizualizaci a monitoring. Umožňuje ti mít přehled o tom, jak se věci mají, a navíc si můžeš nastavit upozornění na problémy. Taky jsem zkoušel Datadog, je to placený, ale má spoustu funkcí a integrací, což je fajn pro komplexní prostředí. Pokud hledáš něco free, tak zkuzit třeba Nagios nebo Zabbix – jsou to open source a dá se s nimi také dost práce udělat. Důležitá mi přijde i podrobná analytika a sledování latence, takže pro mě je klíčový mít všechny tyhle metriky pohromadě. Jo a nezapomeň na log management – ELK stack je hodně používaný pro analýzu logů. Hodně štěstí s výběrem!

121 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Patrik Kuchař

Pro sledování výkonu cloudových služeb je fajn pár různých nástrojů. Já osobně používám Prometheus spolu s Grafanou. To je super kombinace, fakt moc pěkně to vizualizuje data a máš možnost nastavit si upozornění na problémy, což je hodně důležité. Potom je tady ještě Datadog, ten má dobré integrační možnosti a funguje s vícero platformami, ale je placený. Na open source straně je i Zabbix, ten se mi taky osvědčil, ale chce to trošku víc konfigurace. Klíčové věci pro mě jsou ta vizualizace a real-time monitoring, abych věděl, co se děje hned. Takže pokud hledáš něco spolehlivýho, zkus Prometheus a Grafanu, to by mohlo být to pravé.

106 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Martin Holub
Serverovny.cz/Články/Cloudové technologie
Automatizace dozorování cloudových aplikací: Klíč k vysoké dostupnosti a výkonuJak implementovat automatizované monitorování cloudových aplikací pro zajištění jejich vysoké dostupnosti a výkonu.
1000 slov
10 minut čtení
29. 6. 2020
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky