Serverovny.cz/Fórum/Jak efektivně spravovat aktualizace software na serverech?

Jak efektivně spravovat aktualizace software na serverech?

Mám dotaz ohledně správy aktualizací software na serverech. V poslední době se mi stává, že mám problém udržet všechny servery aktuální, a to nejen co se týče bezpečnostních záplat, ale i nových funkcí a vylepšení. Jakým způsobem byste doporučili přistupovat k plánování a provádění těchto aktualizací? Je lepší mít nějaký centrální systém pro správu aktualizací, nebo je lepší se spolehnout na ruční aktualizace jednotlivých serverů? Zajímají mě také tipy, jak minimalizovat výpadky při těchto aktualizacích, protože je pro mě důležité, aby servery zůstaly co nejdéle dostupné. A co se týče testování aktualizací – jaký je váš názor na zavádění nových verzí software nejprve na testovací servery? Jak dlouho byste doporučili tento testovací proces provádět před tím, než se aktualizace nasadí na produkční servery? Děkuji za jakékoliv rady nebo zkušenosti, které byste mohli sdílet.

133 slov
1.3 minut čtení
7. 1. 2023
Lucie Vyskočilová

Když jde o správu aktualizací na serverech, jednoznačně doporučuji mít nějaký centrální systém jako je WSUS pro Windows nebo nějaké nástroje pro Linux, jako je Ansible nebo Puppet. Ruční aktualizace jsou fakt o nervy a časově náročný. Co se týče výpadků, nejlepší je naplánovat aktualizace na dobu, kdy je nejmíň uživatelů online. Můžeš využít rolling updates nebo klonování serverů – to ti pomůže minimalizovat downtime.

Testování aktualizací na testovacích serverech je must-have. Měl bys to dělat alespoň pár týdnů, ideálně měsíc, abys měl čas zjistit, jak se nový software chová a jestli nedochází k problémům. Zároveň sleduj changelogy a známé problémy nových verzí před nasazením. To ti ušetří spoustu trápení v produkci.

112 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Radka Vorlová

Správa aktualizací na serverech je fakt důležitá. Určitě doporučuji mít nějaký centrální systém pro správu, jako je WSUS pro Windows nebo nějaké open-source řešení pro Linux. Ruční aktualizace jsou dost pracný a hrozí, že něco zapomeneš. Můžeš taky zkusit automatizovat proces pomocí skriptů, ale dej pozor na to, aby to nevedlo k výpadkům.

Co se týká testování aktualizací, určitě je dobrý mít testovací servery. Nasazuj nový verze tam nejdřív, sleduj co se děje – ideálně tak 1-2 týdny. Pokud je všechno OK, pak to můžeš převést na produkci. Je dobrý mít plán, jak minimalizovat downtime, třeba provádět aktualizace v noci nebo o víkendu, když je nejmíň uživatelů.

Nezapomeň na zálohy – vždycky zálohuj před velkýma změnama. Ať už jsi na Linuxu nebo Windows, zálohy ti můžou ušetřit spoustu problémů. Takže shrnuto: centrální správa, testovací servery, plánování a zálohy = menší problémy s aktualizacema.

141 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Anna Bečková
Serverovny.cz/Články/Systémové administrace
Automatizace údržby serverů: Nástroje a techniky pro pokročilé administrátoryObjevte, jak automatizace a skriptování mění svět správy serverů. Naučte se o nejlepších nástrojích a technikách pro efektivní údržbu serverů.
1000 slov
10 minut čtení
31. 5. 2022
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky