Serverovny.cz/Fórum/Jakou certifikaci bych měl zvolit, když chci pracovat v sítích?

Jakou certifikaci bych měl zvolit, když chci pracovat v sítích?

Mám v plánu se vrhnout do světa počítačových sítí a zajímá mě, jaké certifikace bych měl mít na paměti, abych se dostal do této sféry. Vím, že existuje spousta možností, jako třeba Cisco, CompTIA nebo i další programy, ale jsem trochu ztracený v tom, která certifikace by pro mě mohla být nejlepší na start. Chci se zaměřit na design a správu sítí, možná i na bezpečnostní aspekty. Je mi jasné, že každý má jiný názor a zkušenosti s různými certifikacemi, ale co byste doporučili jako první krok? Je lepší začít s něčím základním, jako je CompTIA Network+, nebo hned skočit do něčeho pokročilejšího jako CCNA? Jaké jsou výhody a nevýhody těchto certifikací? A co třeba další oblasti, které bych měl zvážit? Mám pocit, že je toho hodně a rád bych slyšel názory a zkušenosti lidí, kteří už v tomto oboru pracují. Jaké jsou podle vás nejdůležitější certifikace pro kariérní postup v sítích? Děkuji za jakoukoli radu!

156 slov
1.6 minut čtení
28. 7. 2024
Věra Hamplová

Když chceš začít v sítích, CompTIA Network+ je super start. Základy ti to dá a pochopíš, jak to všechno funguje. Pak můžeš skočit do CCNA, což je jako krok nahoru. To už je víc technické a zaměřuje se na Cisco technologie, ale hodně firem to vyžaduje. Z bezpečnosti bych pak doporučil certifikace jako CompTIA Security+, pokud tě to zajímá. Měj na paměti, že je víc možností, třeba i certifikace od Junipera nebo další od výrobců. Je dobrý mít i nějakou specializaci podle toho, co tě fakt baví. Většina lidí radí začít s těma základníma certifikacema a pak si vybrat směr, kterým chceš jít. Hlavně se snaž co nejvíc učit prakticky, zkušenosti jsou v tomhle oboru klíčový.

116 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Blanka Křížová

Když chceš začít s počítačovýma sítma, tak CompTIA Network+ je fajn první krok. Je to základní certifikace, která ti dá dobrý přehled o sítích, protokolech a celkově o tom, jak to funguje. Na druhou stranu, pokud už máš nějaké základy a fakt se chceš zaměřit na design a správu sítí, tak CCNA od Cisco by mohla být lepší volba. Je to víc technický a pokročilejší. Hlavně pro lidi, co se chtějí dostat do správy Cisco zařízení.

Plus, CCNA otevře víc dveří, pokud jde o práci, protože hodně firem hledá právě lidi s touto certifikací. Na druhou stranu, je to náročnější a chce to víc času na učení.

Co se týká bezpečnosti, tak po CCNA bys mohl zkusit třeba Cisco Certified CyberOps nebo něco od CompTIA jako Security+. Tyhle certifikace ti pak dají víc informací o zabezpečení sítí.

Jako další věci k zamyšlení: podívej se i na různé specializace jako je Wireshark nebo cloudové technologie (třeba AWS certifikace), protože ty teď frčí. V konečném důsledku záleží na tom, co tě víc zajímá a co plánuješ dělat v praxi. Držím palce!

176 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Ludmila Jandová
Serverovny.cz/Články/Certifikace IT
Jak si vybrat správnou IT certifikaci pro vaši kariérní dráhuPraktický průvodce, který pomůže profesionálům zvolit certifikaci podle jejich dovedností a cíle. Zjistěte, jak vybrat tu správnou IT certifikaci pro ...
1000 slov
10 minut čtení
26. 10. 2023
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky