Jaká IT certifikace je nejlepší pro budoucí programátory?
Nedávno jsem začal přemýšlet o své kariéře a o tom, jak se posunout dál v oblasti IT. Rád bych se stal programátorem, ale mám pocit, že na trhu práce je spousta konkurence. Mám několik let zkušeností s programováním, ale bez nějaké formální certifikace se obávám, že budu mít problém se prosadit. Proto se ptám, která IT certifikace by mi mohla nejvíc pomoci najít práci jako programátor? Myslím, že by bylo dobré mít něco na papíře, co by ukázalo mé dovednosti a znalosti. Uvažoval jsem třeba o certifikacích od známých organizací nebo i nějakých specializovaných kurzech zaměřených na konkrétní jazyk nebo technologii. Měly by být certifikace zaměřené na webové programování, databáze nebo něco jiného? Jaké jsou vaše zkušenosti s certifikacemi a myslíte, že mají skutečně hodnotu při hledání zaměstnání v oblasti programování? Je lepší mít jednu silnou certifikaci nebo raději několik menších? Jak dlouho trvá získání těchto certifikací a kolik to přibližně stojí? Pokud máte nějaké tipy nebo doporučení, budu za ně moc vděčný. Zajímala by mě také vaše názory na to, jestli je lepší se soustředit na získání certifikací nebo raději investovat čas do projektů a praxe. Děkuji všem za rady!