Serverovny.cz/Fórum/Jak správně chlazit servery ve sklepě?

Jak správně chlazit servery ve sklepě?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně chlazení serverů, které mám umístěné ve sklepě. Mám tam pár rackových skříní s různými servery a obávám se, že by se mohly přehřívat, protože sklep není úplně ideálně větraný. Slyšel jsem, že správné chlazení je klíčové pro jejich stabilní provoz a dlouhou životnost, ale nejsem si jistý, jak to udělat co nejlépe. Jaké máte zkušenosti s chlazením serverů v uzavřených prostorech jako je sklep? Měli byste doporučit nějaké konkrétní metody nebo zařízení? Myslíte, že by stačilo mít tam nějaký ventilátor nebo bych měl investovat do klimatizace? A co třeba rozložení serverů v racku, má to nějaký vliv na cirkulaci vzduchu? Hrozí nějaké riziko, pokud by se servery příliš zahřívaly? Jaké teploty by pro servery byly už nebezpečné? Nechci, aby mi to všechno shořelo nebo se pokazilo. Prostě bych rád věděl, jak to udělat správně a co všechno zohlednit. Děkuji za každou radu!

148 slov
1.5 minut čtení
18. 12. 2022
Veronika Vejvodová

Chlazení serverů ve sklepě je fakt důležitý, jinak ti to všechno může odejít. Obyčejný ventilátor často nestačí, zvlášť když je sklep uzavřený. Určitě bych uvažoval o nějaké klimatizaci nebo alespoň o mobilních chladičích vzduchu. Zkus si tam udělat nějakou cirkulaci vzduchu, aby se teplý vzduch dostal ven a studený dovnitř.

Co se rozložení serverů týče, dej je tak, aby mezi sebou měly prostor na průtok vzduchu. Racky by měly být uspořádané vertikálně a ideálně s odsáváním teplého vzduchu nahoře. Teploty nad 70°C jsou už riskantní a mohou způsobit poruchy.

Pokud máš možnost, sleduj teplotu pomocí senzorů, abys měl přehled. Jakmile začneš cítit větší teplo v prostoru, něco s tím musíš začít dělat! Klidně si pořiď i nějaký teploměr do racku. Opravdu to nesmíš podceňovat.

124 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
František Zlámal

K chlazení serverů ve sklepě je fakt dobrý přemýšlet o vzduchových tocích. Pokud je sklep špatně větraný, ventilátor může pomoct, ale většinou to chce něco víc. Osobně bych doporučil investovat do klimatizace, protože ta udrží stabilní teploty. Serverům se moc nelíbí, když teplota přesáhne 30-40 stupňů, to už hrozí problémy.

Rozložení serverů v racku má taky vliv – snaž se je umístit tak, aby vzduch mohl volně proudit. Například, pokud používáš zpětné proudění vzduchu, nevkládej servery nahusto vedle sebe. Jinak se vzduch nedostane tam, kde má. A nezapomeň na pravidelnou údržbu – čisti filtry a zkontroluj, jestli není prach v serverech. To by mohlo výrazně ovlivnit chlazení a životnost zařízení. Takže jo, dej si na to pozor a budeš v pohodě.

121 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Radek Buchta
Serverovny.cz/Články/Serverové hardware
Chlazení serverového hardwaru: Jak zajistit optimální teplotu?Praktický návod na chladicí technologie a jejich implementaci do serveroven. Přečtěte si, jak efektivně ochladit serverový hardware a zajistit jeho dl...
1000 slov
10 minut čtení
4. 6. 2022
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky