Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když se servery přehřívají?

Co dělat, když se servery přehřívají?

Přemýšlím, co dělat v případě, že se moje servery ve serverovně začínají přehřívat. Je to něco, co se mi stává čím dál častěji a obávám se, že by to mohlo vést k nějakým vážným problémům. Mám pocit, že teploty jdou nahoru a nevím přesně, jak tomu zabránit. Zkoušel jsem už nastavovat ventilaci a ukončovat některé procesy, ale stále je to nedostačující. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké osvědčené postupy pro chlazení serverů. Jaké systémy nebo zařízení jsou nejlepší pro udržení optimální teploty? Měli byste doporučit nějaké specifické chladicí jednotky, které fungují dobře v serverových prostředích? Možná máte i tipy na to, jak optimalizovat rozložení serverů v racku, aby se lépe ventilovaly? Slyšel jsem o různých technikách jako je studený a teplý aisle containment, ale nejsem si jistý, jak to správně implementovat. Co si myslíte o použití kapalinového chlazení? Je to vůbec pro běžné servery praktické nebo spíše pro high-end technologie? Kdybych měl investovat do lepšího chlazení, co byste doporučili jako první krok? Omlouvám se za množství otázek, ale opravdu bych chtěl najít řešení tohoto problém. Díky předem za každou radu!

180 slov
1.8 minut čtení
22. 4. 2023
Kristýna Hamplová

Když se servery přehřívají, tak je dobrý začít s pár základními úpravami. Zkontroluj ventilaci - ujisti se, že vzduch může volně proudit kolem serverů a nikde nic nezavazuje průchod. Rozložení serverů v racku je hodně důležitý, zkuste oddělit studené a teplé uličky, to může dost pomoct. Většina lidí to dělá tak, že servery, co mají nasávací otvory směrem k sobě, mají v jedné řadě a odfukují horký vzduch na opačnou stranu. Pokud ti to nepomůže, můžeš zkusit investovat do chladicích jednotek - klimatizace pro serverovny nebo chladicí panely jsou fajn volba. Kapalinový chlazení je super, ale je to víc pro high-end servery, takže na běžný servery bych asi nešel. A jestli chceš nějaký konkrétní tip na zařízení, tak se porozhlídni po výrobcích jako APC nebo Liebert, tyhle značky mají slušný chladicí systémy. Ale fakt začni s tím rozložením a ventilací - často je to klíčový.

145 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Magdaléna Šulcová

Myslím, že máš pravdu, když říkáš, že přehřívání serverů může být vážný problém. Chlazení je klíčový faktor pro stabilitu a výkon. Zkus se podívat na pár věcí. Za prvé, ujisti se, že máš v serverovně dostatečnou ventilaci – někdy stačí přidat pár ventilátorů nebo zkontrolovat, jestli nejsou nějaké překážky v proudu vzduchu.

Co se týče rozložení serverů, bylo by dobrý zkusit studený a teplý aisle containment. To znamená, že servery by měly být uspořádány tak, aby vzduch s nízkou teplotou mohl volně proudit do přední části a teplý vzduch se odváděl zase vzadu.

Pokud tohle nepomůže, můžeš uvažovat o chladicích jednotkách jako jsou CRAC (Computer Room Air Conditioning) nebo dokonce kapalinové chlazení, což už je ale trošku složitější a víc nákladný. Kapalinový systém může být super účinný, ale pro běžné servery to není vždycky nutné.

Jako první krok bych doporučil prozkoumat monitorovací systémy teploty – dost ti to pomůže identifikovat problémy v reálném čase. Možná taky zvaž investici do lepších ventilátorů nebo chladicích řešení. Držím palce!

166 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Irena Kašparová
Serverovny.cz/Články/Serverové hardware
Chlazení serverového hardwaru: Jak zajistit optimální teplotu?Praktický návod na chladicí technologie a jejich implementaci do serveroven. Přečtěte si, jak efektivně ochladit serverový hardware a zajistit jeho dl...
1000 slov
10 minut čtení
4. 6. 2022
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky