Jak zjistit, jestli je moje databáze pomalá?
Mám takový dotaz ohledně výkonu mé databáze. V poslední době se mi zdá, že aplikace, která na ní běží, je pomalejší než dřív. Zkoušel jsem různé optimalizace, ale nevím, jestli je problém opravdu v databázi nebo někde jinde. Jak vlastně zjistím, zda moje databáze běží pomalu? Existují nějaké konkrétní metriky nebo nástroje, kterými bych si to mohl zkontrolovat? Například, jak poznám, jestli jsou dotazy do databáze příliš dlouhé? Mám se koukat na dobu odezvy nebo na nějaké další parametry? A co indexy, jsou opravdu tak důležité pro rychlost vyhledávání a zápisu? Vím, že existuje nějaký monitoring databází, ale jak přesně funguje a co bych měl sledovat? Koho se mám ptát nebo jaké zdroje využít pro lepší představu o tom, co se děje? Nechci si jen tak měnit nastavení a pak zjistit, že to nic nevyřešilo. Jaké tipy a triky máte pro diagnostiku pomalého chování databází? Může být problém i v serverové infrastruktuře nebo právě v konfiguraci? Jak můžete říct, že je problém na straně databáze? Děkuji za každou radu!