Existují nějaké zdarma nástroje pro správu virtuálních disků?
Rád bych se zeptal, jestli někdo neví o nějakých bezplatných nástrojích, které by se daly využít pro správu virtuálních disků. Mám na mysli něco, co by mi umožnilo snadno manipulovat s různými formáty disků, jako jsou VMDK, VHD nebo ISO. Jelikož se snažím optimalizovat svou serverovou infrastrukturu a virtualizaci, hledám možnosti, jak efektivně spravovat a organizovat své virtuální disky bez nutnosti investovat do drahého softwaru. Zkoušel jsem pár placených řešení, ale většinou jsem zjistil, že nabízejí víc funkcí, než vlastně potřebuji. Tím pádem bych rád našel nějaké užitečné a zdarma dostupné nástroje, které by mi pomohly nejen v základní správě disků, ale třeba i v zálohování nebo konverzi mezi různými formáty. Také by mě zajímalo, jestli tyto nástroje podporují integraci s populárními hypervisory jako VMware nebo Hyper-V. Vím, že je spousta komunitních projektů a open-source řešení, ale nechtěl bych ztrácet čas s něčím, co nefunguje nebo je příliš složité na používání. Určitě máte někdo nějaké zkušenosti s takovými nástroji nebo doporučení? Jaký software jste používali a co všechno umí? Každá rada by byla vítaná!