Serverovny.cz/Fórum/Existují nějaké zdarma nástroje pro správu virtuálních disků?

Existují nějaké zdarma nástroje pro správu virtuálních disků?

Rád bych se zeptal, jestli někdo neví o nějakých bezplatných nástrojích, které by se daly využít pro správu virtuálních disků. Mám na mysli něco, co by mi umožnilo snadno manipulovat s různými formáty disků, jako jsou VMDK, VHD nebo ISO. Jelikož se snažím optimalizovat svou serverovou infrastrukturu a virtualizaci, hledám možnosti, jak efektivně spravovat a organizovat své virtuální disky bez nutnosti investovat do drahého softwaru. Zkoušel jsem pár placených řešení, ale většinou jsem zjistil, že nabízejí víc funkcí, než vlastně potřebuji. Tím pádem bych rád našel nějaké užitečné a zdarma dostupné nástroje, které by mi pomohly nejen v základní správě disků, ale třeba i v zálohování nebo konverzi mezi různými formáty. Také by mě zajímalo, jestli tyto nástroje podporují integraci s populárními hypervisory jako VMware nebo Hyper-V. Vím, že je spousta komunitních projektů a open-source řešení, ale nechtěl bych ztrácet čas s něčím, co nefunguje nebo je příliš složité na používání. Určitě máte někdo nějaké zkušenosti s takovými nástroji nebo doporučení? Jaký software jste používali a co všechno umí? Každá rada by byla vítaná!

174 slov
1.7 minut čtení
3. 2. 2022
Adam Vacek

Pokud hledáš nějaké zdarma nástroje na správu virtuálních disků, tak doporučuji zkusit GParted. Je to open-source a dá se použít na práci s diskovými oddíly, i když je primárně zaměřený na fyzické disky. Další solidní volba je VirtualBox, ten sice primárně slouží k virtualizaci, ale umí i spravovat formáty VMDK a VDI. Můžeš taky vyzkoušet QEMU, což je hodně flexibilní a zvládá konverzi mezi různými formáty disků. Na zálohování bys mohl použít Clonezilla, funguje to jako live CD a můžeš vytvářet obrazy disků. Co se týká integrace s hypervisory, tak VirtualBox s Hyper-V moc nespolupracuje, ale jinak tyhle nástroje většinou nějaké možnosti nabízejí. Určitě stojí za to testnout, co ti bude nejvíc vyhovovat.

113 slov
1.1 minut čtení
17. 4. 2024
Markéta Pavlíková

Jasně, pár tipů na free nástroje pro správu virtuálních disků. Zkus třeba GParted, je to hodně populární open-source software, co umí manipulovat s různými formáty disků. Pak je tu Clonezilla, skvělá na zálohování a obnovu disků, funguje dobře i s VMDK a VHD. Další možnost je Disk2VHD od Sysinternals, ten umí převádět fyzické disky na virtuální. Pokud potřebuješ něco víc univerzálního, VirtualBox má solidní podporu pro různé formáty disků a umožňuje i export/import virtuálních strojů. Když se bavíme o hypervisorech, tak VMware Workstation Player je taky zdarma a zvládne pár základních věcí. Sice ne tolik jako placený verze, ale na základní úkoly to stačí. Tak snad ti to pomůže!

109 slov
1.1 minut čtení
12. 5. 2024
Tereza Zichová
Serverovny.cz/Články/Virtualizace uložišť
Top nástroje pro správu diskové virtualizace: Přehled nejpopulárnějších softwarových řešeníObjevte nejlepší nástroje pro správu diskové virtualizace, které pomáhají optimalizovat vaše servery a datová centra. Efektivní správa a inovativní ře...
1000 slov
10 minut čtení
24. 10. 2021
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky