Co všechno potřebuji zkontrolovat při mazání uživatelského účtu na serveru?
Když přemýšlím nad tím, co všechno bych měl zkontrolovat při mazání uživatelského účtu na serveru, mám v tom dost chaos. Je jasné, že je důležité mít přehled o tom, jaké data účet obsahuje a jaké má oprávnění. Jak si ověřit, že všechna důležitá data byla zálohována, než se do toho pustím? Co by se mohlo stát s daty, která jsou uložena pod tímto účtem? Mám se bát možného ztracení informací? A co když ten účet byl administrátorský, mám zkontrolovat i přístup k různým službám a aplikacím, které byly spojené s tímto uživatelským jménem? Jak zjistit, jestli to neovlivní ostatní uživatele? Jaké logy bych měl projít předtím, než se rozhodnu účet smazat? Co když jsem zapomněl na nějaké systémové nastavení, které může být propojené s tímto uživatelským účtem? Jak zajistit, aby po smazání zbyly všechny potřebné součásti systému nedotčené? A co teprve otázka zabezpečení – musím změnit hesla na ostatních účtech nebo provést nějakou kontrolu přístupových práv? Měl bych mít také na paměti možné dopady na výkon serveru po odstranění takového účtu? Vzpomínám si, že jsem slyšel o situacích, kdy po odstranění uživatelů došlo k problémům s aplikacemi. Jak tedy správně postupovat? Co všechno si mám poznačit a co považovat za prioritní úkoly? Je tu vůbec nějaký seznam kroků, který by mi mohl pomoci nezapomenout na nic důležitého?