Serverovny.cz/Fórum/Jak mám zabezpečit databázi proti útokům?

Jak mám zabezpečit databázi proti útokům?

Mám takový problém a potřebuji radu. Spravuji databázi pro svůj web a čím víc o tom čtu, tím víc se obávám, že by mohla být zranitelná vůči různým útokům. Existuje tolik způsobů, jakými by se do ní mohli hackeři dostat, že už nevím, kde začít. Zajímalo by mě, co všechno bych měl udělat pro to, abych ji pořádně zabezpečil. Je jasné, že hesla musí být silná a ideálně je měnit pravidelně. Ale co dál? Měl bych používat šifrování? Jaký typ šifrování je nejlepší pro databáze? A co firewally? Mám investovat do nějakého speciálního firewallu pro databázi nebo mi stačí ten, který mám na serveru? Co třeba aktualizace? Jak často bych měl provádět aktualizace softwaru a jak se ujistit, že mám nainstalované všechny bezpečnostní záplaty? Dále jsem slyšel o SQL injection a dalších typech útoků. Jak se mohu bránit proti těmto specifickým hrozbám? Je dobré mít nějaký monitorovací systém, který mě upozorní na podezřelé aktivity? Jaké nástroje nebo služby doporučujete pro sledování bezpečnosti databáze? Vím, že je důležité mít zálohy, ale jak často bych je měl provádět a jak je správně uchovávat? Mám vůbec používat cloudové řešení nebo je lepší mít databázi na vlastním serveru? To vše mi vrtá hlavou a já se bojím, že pokud něco nezměním v zabezpečení své databáze, mohl bych přijít o všechna data. Prosím, poraďte mi, jak mám postupovat a na co se zaměřit, abych zajistil maximální bezpečnost své databáze.

234 slov
2.3 minut čtení
19. 11. 2024
Jindřiška Jirásková

Zabezpečení databáze je fakt důležitý a měli byste si na to dát pozor. Kromě silných hesel, co zmiňuješ, je dobrý používat prepared statements, aby se minimalizovalo riziko SQL injection. Šifrování dat určitě doporučuju, AES je celkem populární volba. Co se týče firewallu, ten serverovej většinou stačí, ale pokud máš citlivý data, možná by stálo za to investovat do specializovanýho firewalu na databázi.

Aktualizace softwaru bys měl dělat pravidelně, ideálně jak vyjdou nové záplaty. Můžeš nastavit automatické aktualizace, ale buď opatrnej s těma velkýma aktualizacema – občas to může něco rozbít.

Sledování aktivit v databázi je hodně užitečný – můžeš zkusit použít nějaký monitorovací nástroje jako třeba Prometheus nebo ELK stack. A co se týče záloh, tak určitě zálohuj pravidelně, třeba jednou týdně a uchovávej je offline nebo na jiném serveru.

Cloudový řešení může bejt pohodlný a bezpečný, ale to záleží na tom, jak moc si důvěřuješ danému poskytovateli. Takže shrnuto – silná hesla, šifrování, pravidelný zálohy a monitoring. Tímhle směrem bys měl jít.

160 slov
1.6 minut čtení
16. 9. 2022
Jan Lacina

K zabezpečení databáze je fakt dobré přistupovat z víc stran. Hesla, jasně, ať jsou silný a ideálně delší. Šifrování dat je taky hodně důležitý, AES se používá dost často. Firewally bys měl mít určitě, ten na serveru ti stačí, ale můžeš zvážit i nějaký specializovaný nástroj na databáze, pokud máš citlivý data. Co se týče aktualizací, tak nejlíp dělat pravidelně, ideálně každej měsíc nebo podle potřeby. Vždycky proklepni, jestli nemáš nějaký záplaty. SQL injection je velkej problém, takže používej připravený dotazy (prepared statements) a filtruj vstupy uživatelských dat. Monitorovací systém je super nápad, třeba nějaký open-source řešení nebo komerční nástroje, co ti hlídají logy a podezřelý aktivity. Zálohy bys měl mít pravidelně, klidně denně nebo týdně a uchovávat je na jiným místě než na serveru. Cloudový řešení může být bezpečný, ale zase záleží na poskytovateli a jak to máš nastavený. Každopádně se neboj, když na tom budeš makat a dodržovat tyhle základní věci, tak bys měl být v pohodě.

159 slov
1.6 minut čtení
10. 8. 2024
Marie Pospíšilová

Takže tohle je fakt velkej problém, ale dá se to zvládnout. Prvně, silný hesla jsou základ, ale nezapomeň na dvoufaktorovou autentizaci, to ti může hodně pomoct. Co se týká šifrování, určitě použij AES pro citlivý data, to je dneska standard. Firewally jsou taky důležitý – ten serverovej ti může stačit, ale pokud máš citlivější data, zvaž nějakej specializovanej firewall na databáze.

Aktualizace musíš dělat pravidelně, klidně každej měsíc, a sleduj bezpečnostní bulletiny pro tvůj databázovej systém. SQL injection je otravnej, takže používej prepared statements a sanitizuj vstupy – to ti pomůže dost.

Monitorovací systémy jako IDS nebo logy ti pomůžou odhalit podezřelý aktivity, tak na to určitě koukni. Zálohy dělej minimálně jednou týdně a ukládej je na jiným místě než je server. Co se týče cloudu, záleží na tom, co preferuješ – cloud může být fajn pro škálovatelnost, ale vlastní server ti dá víc kontroly. Drž se toho a buď opatrnej!

153 slov
1.5 minut čtení
7. 12. 2023
Nikola Vacková
Serverovny.cz/Články/Servery a databáze
Bezpečnost databází na serverech: Jak chránit citlivá data před útokyPrůvodce zabezpečením databází na serverech, který obsahuje kroky jako šifrování dat, pravidelný audit a další praktiky pro ochranu citlivých informac...
1000 slov
10 minut čtení
1. 7. 2021
RNDr. Pavel Horák, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky