Jak MQTT zlepší rychlost komunikace mezi zařízeními v IoT?
Mám takovou otázku ohledně IoT a toho, jak vlastně funguje ta komunikace mezi zařízeními. Zaznamenal jsem, že se často skloňuje protokol MQTT a lidi tvrdí, že by to mohlo dramaticky zrychlit komunikaci mezi různými senzory, aktuátory a dalšími chytrými přístroji. To mě zajímá, protože když mluvím s lidmi o Internetě věcí, často se objevují obavy ohledně latence a spolehlivosti. Jak vlastně MQTT funguje a proč by měl být lepší než jiné protokoly, jako je třeba HTTP nebo CoAP? Může mi někdo vysvětlit, jak to MQTT procesy zjednodušuje a co to může znamenat pro rychlost přenosu dat? Zajímalo by mě, jestli je to vhodné pro všechny typy zařízení nebo zda má nějaká omezení. Jaké výhody přináší MQTT v porovnání s jinými technologiemi? A co třeba zabezpečení – zlepšuje i to nějak rychlost komunikace, nebo je to spíš na úkor výkonu? Vlastně si říkám, že pokud by MQTT mělo opravdu významně zvýšit rychlost, tak proč se o něm nemluví víc v kontextu běžného používání? Odpovídá to realitě, nebo je to spíše marketingový trik? Díky moc za odpovědi!