Serverovny.cz/Fórum/Jak MQTT zlepší rychlost komunikace mezi zařízeními v IoT?

Jak MQTT zlepší rychlost komunikace mezi zařízeními v IoT?

Mám takovou otázku ohledně IoT a toho, jak vlastně funguje ta komunikace mezi zařízeními. Zaznamenal jsem, že se často skloňuje protokol MQTT a lidi tvrdí, že by to mohlo dramaticky zrychlit komunikaci mezi různými senzory, aktuátory a dalšími chytrými přístroji. To mě zajímá, protože když mluvím s lidmi o Internetě věcí, často se objevují obavy ohledně latence a spolehlivosti. Jak vlastně MQTT funguje a proč by měl být lepší než jiné protokoly, jako je třeba HTTP nebo CoAP? Může mi někdo vysvětlit, jak to MQTT procesy zjednodušuje a co to může znamenat pro rychlost přenosu dat? Zajímalo by mě, jestli je to vhodné pro všechny typy zařízení nebo zda má nějaká omezení. Jaké výhody přináší MQTT v porovnání s jinými technologiemi? A co třeba zabezpečení – zlepšuje i to nějak rychlost komunikace, nebo je to spíš na úkor výkonu? Vlastně si říkám, že pokud by MQTT mělo opravdu významně zvýšit rychlost, tak proč se o něm nemluví víc v kontextu běžného používání? Odpovídá to realitě, nebo je to spíše marketingový trik? Díky moc za odpovědi!

175 slov
1.8 minut čtení
27. 2. 2023
Jan Valenta

MQTT je fajn protokol pro IoT, protože je navržený tak, aby byl super lehký a efektivní. V podstatě funguje na principu publish/subscribe, což znamená, že zařízení se nemusí neustále ptát na informace, ale spíš "poslouchají" kanály, na kterých se data vysílají. Tím se snižuje latence, protože není potřeba neustálé navazování spojení jako u HTTP. Navíc MQTT může pracovat i v oblastech s horším připojením, což je pro IoT hodně důležité. Co se týče zabezpečení, tak to může záviset na implementaci - ale šifrování dat může mít nějaký vliv na výkon, takže to je potřeba zvážit. Ne každý typ zařízení může být ideální pro MQTT, hlavně ty s malou pamětí nebo výkonem by mohly mít problém. Ale pro většinu IoT aplikací je to určitě krok vpřed. Může to vypadat jako marketingový trik, ale fakt má svoje výhody a hodně lidí ho využívá právě kvůli rychlosti a spolehlivosti.

146 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Adam Dvořák

Takže, MQTT je fakt zajímavý protokol pro IoT. Je navržený tak, aby byl lehký a efektivní, což je důležité, když máš spoustu zařízení, co komunikujou mezi sebou. Na rozdíl od HTTP, který je víc náročný na přenos dat a vyžaduje víc overheadu (třeba každé požadování nového spojení), MQTT používá model publish/subscribe. To znamená, že zařízení může posílat a přijímat zprávy bez toho, aby muselo neustále kontrolovat server. Tím se snižuje latence a zrychluje to celkovou komunikaci.

Co se týče spolehlivosti, MQTT má různé úrovně QoS (Quality of Service), což ti umožní vybrat si, jak moc chceš mít jistotu, že zpráva dorazí. Můžeš tak minimalizovat ztrátu dat, i když jsi na nestabilní síti.

Omezení? No, pokud máš nějaká velmi malá zařízení s minimálním výkonem a pamětí, může to být trochu problém. Ale většina moderních IoT zařízení si s tím poradí bez problémů.

Zabezpečení je taky důležité a MQTT podporuje SSL/TLS šifrování pro ochranu dat během přenosu, což sice může mít nějaké náklady na výkon, ale bezpečnost by neměla být podceňována.

Proč se o tom nemluví víc? Možná to není tak sexy jako některé jiné technologie nebo to prostě lidi ještě neznají. Ale pro IoT aplikace je to rozhodně jedna z nejlepších voleb.

198 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
Stanislav Šafařík
Serverovny.cz/Články/Podporované protokoly
Jak implementace protokolu MQTT zefektivňuje IoT komunikaci na serverech?Objevte, jak MQTT revolucionalizuje komunikaci v oblasti Internetu věcí a jak může pomoci optimalizovat provoz serverů.
1000 slov
10 minut čtení
9. 8. 2022
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky