Proč je MQTT lepší než HTTP pro IoT aplikace?
Zajímalo mě, proč je MQTT často považováno za lepší volbu než klasické HTTP, když se jedná o IoT aplikace. Chápu, že obě technologie mají své výhody a nevýhody, ale chtěl bych se dozvědět, co konkrétně dělá MQTT tak výhodným pro internet věcí. Slyšel jsem, že MQTT je lehký protokol a že je navržený pro situace, kdy jsou zařízení s omezenými zdroji nebo nízkou šířkou pásma. To zní skvěle, ale jak to vlastně funguje v praxi? Jaké jsou hlavní rozdíly mezi těmito dvěma protokoly z pohledu výkonu a efektivity? Také by mě zajímalo, jak se MQTT vypořádává s nepravidelnými připojeními a jaké to má výhody pro data přenášená mezi zařízeními. Je pravda, že díky svému publish/subscribe modelu má MQTT lepší možnosti škálovatelnosti než HTTP? A co latence – jak se tyto dva protokoly srovnávají v reálném čase? Rád bych si udělal jasnější představu o těchto aspektech, protože plánuju nějaké IoT projekty a chci využít ten nejlepší protokol pro komunikaci mezi zařízeními. Pokud někdo máte zkušenosti nebo víte, kde najít další informace, budu moc vděčný za rady!