Co je lepší pro serverové služby, Linux nebo Windows?
Zajímalo by mě, jaký server je vlastně lepší volba, jestli Linux nebo Windows. Čím dál častěji se setkávám s názory, že Linux je ideální pro webhosting a různé servery, ale zároveň slyším, že Windows má své výhody, zejména pokud jde o kompatibilitu s některými aplikacemi a snadnější správu pro nezkušené uživatele. Mám pocit, že Linux nabízí větší flexibilitu a bezpečnost, ale zase je to pro mě docela složité a ne vždy tomu rozumím. Na druhou stranu Windows je známý svou uživatelskou přívětivostí, ale co se týče výkonu a stability, jak se to vlastně má? Jaké jsou klíčové rozdíly mezi těmito dvěma operačními systémy z pohledu serverových aplikací? Bude mi lépe fungovat webový server na Linuxu nebo Windowsu? A co třeba správa databází? O kterém systému se říká, že je pro tento účel vhodnější? Uvažuju o tom, že bych začal s vlastním serverem, ale nevím, co vybrat. Pokud máte nějaké zkušenosti nebo doporučení ohledně využití jednoho z těchto systémů v praxi, byl bych moc rád za vaše názory. Jak to vidíte vy? Jaké jsou vaše preferované servery a proč?