Serverovny.cz/Fórum/Co vybrat pro webhosting, Linux nebo Windows server?

Co vybrat pro webhosting, Linux nebo Windows server?

Už nějakou dobu přemýšlím o tom, jaký server zvolit pro svůj nový projekt a mám z toho docela chaos v hlavě. Přemýšlím, jestli se zaměřit na Linux nebo Windows server. Vím, že Linux je často považován za stabilnější a bezpečnější variantu, ale zároveň jsem slyšel, že Windows server je mnohem přístupnější pro lidi, co s tím nemají tolik zkušeností. Mám nějaké znalosti v programování a snažím se rozjet vlastní webovou stránku, ale pořád nevím, co bude lepší. Zajímalo by mě, jaké jsou hlavní rozdíly mezi těmito dvěma systémy a jestli má někdo zkušenosti s tím, co funguje lépe pro konkrétní aplikace nebo typy webů. Také bych chtěl vědět, jak je to s podporou různých technologií a softwarem na obou platformách. Poraďte mi prosím, co je pro začínajícího webmastera jako já lepší volba a proč? Je mi jasné, že každá volba má svá pro a proti, ale budu rád za jakékoli osobní zkušenosti nebo doporučení, které by mi pomohly se rozhodnout. Děkuji!

161 slov
1.6 minut čtení
5. 2. 2024
Jindřich Procházka

Na tohle téma už se tady asi psalo dost, ale zkusím ti to shrnout. Linux je fakt super, pokud chceš něco stabilního a bezpečného. Většina webových serverů běží na Linuxu, protože je open-source a je k tomu spousta návodů a komunitní podpora. PHP, MySQL, Python - tohle všechno na Linuxu frčí a najdeš k tomu spoustu hostingů s nízkou cenou.

Windows server zase může být lepší volba, pokud plánuješ používat technologie jako ASP.NET nebo chceš mít na webu Microsoft SQL Server. Taky, pokud jsi zvyklý na Windows rozhraní, tak se ti bude snadněji orientovat, ale počítej s tím, že hosting bývá dražší.

Takže pokud jdeš po ceně a stabilitě, jdi do Linuxu. Pokud máš nějaké specializované potřeby pro Windows aplikace, tak se zaměř na Windows server. Obecně ale platí, že pro začínající weby je většinou lepší Linux.

135 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Anna Krausová

Když vybíráš mezi Linux a Windows serverem, tak se zamysli nad tím, co vlastně potřebuješ. Linux je většinou levnější, stabilnější a má lepší výkon pro weby s větším zatížením. Většina programů a frameworků jako PHP, MySQL nebo WordPress běží skvěle na Linuxu. Navíc, když chceš experimentovat s různými open-source nástroji, Linux ti dá víc možností.

Na druhou stranu, Windows server je fajn pro lidi, co chtějí jednoduchost a mají rádi grafické rozhraní. Pokud plánuješ používat ASP.NET nebo SQL Server, pak by Windows mohl být lepší volba. Je to ale dražší a může být náročnější na zdroje.

Pokud už máš nějaké znalosti v programování, doporučil bych ti jít do Linuxu. Je to víc obvyklá volba pro webhosting a naučíš se hodně věcí, co se ti budou hodit. Ale pokud fakt chceš jednoduchost a máš v plánu používat technologie od Microsoftu, klidně vyber Windows. Zkrátka záleží na tvých potřebách a co plánuješ dělat.

149 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Alena Holubová
Serverovny.cz/Články/Serverové platformy
Výběr mezi Linux a Windows servery: Která platforma je pro vaši firmu vhodnější?Porovnání Linuxových a Windows serverů z pohledu zabezpečení, správy a výkonu. Zjistěte, která platforma je ideální pro vaše podnikání.
1000 slov
10 minut čtení
17. 7. 2023
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky