Jak zjistím, která databázová platforma je nejlepší pro moje potřeby?
Už nějakou dobu přemýšlím o tom, jakou databázovou platformu bych měl zvolit pro svůj nový projekt, ale mám v tom trochu chaos. Existuje tolik různých možností – od relačních databází jako MySQL nebo PostgreSQL po NoSQL varianty jako MongoDB nebo Couchbase. Každá z nich má své výhody a nevýhody a já se snažím pochopit, co vlastně potřebuji. Jak se vůbec rozhodnout? Měl bych se zaměřit na výkon, škálovatelnost, snadnost použití nebo například cenu? Co když budu potřebovat migrovat data do jiné platformy v budoucnu? Jak zjistit, zda moje aplikace bude spíše potřebovat strukturovaná data nebo by bylo lepší jít cestou nestrukturovaných? Taky bych rád věděl, jak důležité jsou faktory jako podpora komunitou nebo dostupnost dokumentace. Je lepší vybrat populární platformu, kde je spousta informací a uživatelů, nebo se spolehnout na něco novějšího a inovativnějšího? Ještě mě zajímá, jestli má smysl investovat čas do učení se jedné platformě na úkor jiných nebo je lepší mít širší přehled a umět pracovat s více technologiemi. Jaké jsou vaše zkušenosti s výběrem databázových platforem a jak jste se nakonec rozhodli? Co byste mi doporučili?