Jak si vybrat mezi SQL a NoSQL databází?
Chtěl bych se zeptat, co byste doporučili, když přemýšlím o výběru mezi SQL a NoSQL databází pro svůj projekt. Mám totiž trochu zmatek v tom, co každá z těchto možností vlastně obnáší a jaké jsou jejich silné a slabé stránky. Chápu, že SQL databáze jsou tradiční a používají strukturované dotazy, což mi dává smysl pro organizované data, ale na druhou stranu jsem slyšel, že NoSQL nabízí větší flexibilitu a škálovatelnost, což může být výhodné pro moderní aplikace. Jaké máte zkušenosti s oběma typy databází? Kdy se vyplatí použít SQL a kdy se raději obrátit na NoSQL? Je pravda, že NoSQL je lepší volba pro velké datové objemy nebo real-time zpracování dat? A co třeba budoucí rozšiřitelnost projektu? Je lepší začít s SQL a pak případně přejít na NoSQL, nebo se od začátku orientovat na NoSQL? A ještě bych rád věděl, jak to vypadá s integrací různých databází do existujících systémů. Jaké máte názory na tohle dilema? Rád bych slyšel vaše názory a rady, protože se snažím udělat správné rozhodnutí pro svůj projekt.